Intervju

Dragan Čović: Krećemo u građanski neposluh

Dragan Čović: Krećemo u građanski neposluh
Dragan Čović: Krećemo u građanski neposluh

HDZ BiH neće formirati vlast na nivou BiH dok se u FBiH stanje ne vrati na ono prije odluke Valentina Incka, visokog predstavnika, koji je privremeno ukinuo odluku CIK-a o poništenju izbora čelnika FBiH, rekao je Dragan Čović, lider ove partije.

Čović smatra da je do ove situacije došlo da bi poslužilo kao izgovor za produžetak ostanka OHR-a i najavio da će Hrvati pokrenuti građanski neposluh.

"To će izazvati jako puno problema u funkcioniranju vlasti na svim razinama, to je sasvim jasno, ali to je demokratsko pravo koje svatko ima da kaže da mu ne treba vlast koja će biti uspostavljena na takav način", rekao je Čović.

NN: Kako nakon svega vratiti stanje u pravne okvire?

ČOVIĆ: Incko treba da povuče svoju odluku i time da šansu da proces bude vođen sukladno s Ustavom BiH i zakonima. Postoji i mogućnost da on potpuno preuzme vlast u zemlji i zamijeni institucije BiH. Ja mislim da je to nemoguć put, ali to je jedno od pravnih rješenja.

NN: Da li znate šta je Incka motivisalo za ovakvu odluku?

ČOVIĆ: To ćete morati pitati njega. Ja mogu samo govoriti o posljedicama koje su katastrofalne po BiH. To je naprosto eliminiranje mogućnosti da građani biraju na izborima, čime je suspendirano zakonodavstvo i pravna država u BiH i data šansa da onima koji su napravili svoje samouprave, mislim na SDP i njihove satelite, da funkcioniraju i da tvrde da su ustavni, legitimni i legalni bez obzira što su kazali CIK i Sud BiH. To je za nas jedno izvanredno stanje i tako smo se prema tome i očitovali i zato smo Incku ponudili svoje mandate i da preuzmu odgovornost i ovlasti BiH. Ja se nadam i da će nakon današnjeg sastanka PIC-a doći do razuma i da će biti stabilizirani odnosi u BiH kako ne bismo upadali u novu krizu. Da li će za to biti mudrosti u OHR-u vidjećemo.

NN: Hoćete li poštovati novouspostavljenu vlast u FBiH? 

ČOVIĆ: Vlast nije uspostavljena sukladno zakonu i mi nikakvu odgovornost prema njoj nemamo. Dali smo upute svima da se tako i ponašaju prema njoj. To je svojevrstan građanski neposluh, jer je grubo ignorirana volja hrvatskog naroda i mnogo gore od toga, grubo je narušen ustavni poredak BiH i zakonodavstvo BiH. I to će biti pravac našeg djelovanja. Naravno, još jednom ću kazati, mi nemamo pravo djelovati sukladno odlukama OHR-a ako dođe do nametanja i ovu privremenu odluku proglase i konačnom. Onda imamo jedno stanje u kojem će oni preuzeti odgovornost, a mi prema toj vladi nemamo veze. Onda je to uklopljeno u bonske ovlasti koje oni koriste u zadnjih deset godina uglavnom na štetu BiH.

NN: Šta tačno podrazumijevate pod građanskom neposlušnošću?

ČOVIĆ: To ima široku lepezu mogućnosti. Logično je pravo svakog građanina BiH da kaže što misli o vlasti koja bude uspostavljena mimo njegove volje. To će izazvati jako puno problema u funkcioniranju vlasti na svim razinama, to je sasvim jasno, ali to je demokratsko pravo koje svatko ima da kaže da mu ne treba vlast koja će biti uspostavljena na takav način. U narednih petnaestak dana smo zakazali hrvatski narodni sabor, gdje će se okupiti svi legitimni predstavnici hrvatskog naroda koji su birani na protekla dva ciklusa, na lokalnim izborima 2008. godine i na općim 2010. godine, kako bismo zauzeli neka druga stajališta. Ali, naglašavam, učinićemo sve kako bismo to uklopili u Ustav i zakon jer na kršenje Ustava i zakona ne smijemo odgovoriti kršenjem Ustava i zakona.

NN: Je li tačno da su proteklih dana na Vas neke diplomate vršile pritiske da ipak pristanete na ovo što je ponuđeno?

ČOVIĆ: Pričati o pritiscima bilo bi nekorektno. Razgovori koji su odrađeni sa diplomatama i veleposlanicima su rađeni profesionalno. Istini za volju, bio je ponuđen neki model kompromisa, ali to je bio model SDP-a i Zlatka Lagumdžije u kojem nije bilo nijednog elementa kompromisa u traženju rješenja za BiH. I kad smo mi to vidjeli, da nema mogućnosti da popravimo svoje stanje da zaštitimo naš narod koji predstavljamo onda smo jasno rekli da ne želimo participirati u toj vlasti, jer bimo time samo amnestirali ovo što radi gospodin Lagumdžija, koji evidentno želi ovladati FBiH i njenim resursima na način da FBiH vrlo jasno pretvori u bošnjački entitet. U tome nismo željeli sudjelovati i to smo tim veleposlanicima jasno rekli bez ljutnje i rekli smo, ako to želite, onda izvolite, ali bez nas.

NN: Jeste li zabrinuti za budućnost BiH?

ČOVIĆ: Apsolutno. Ako ćemo na ovakav način 15 ili 16 godina nakon Dejtona razgovarati o prilikama u BiH, u vrijeme kad treba da bude ugašen OHR i kad treba da dođu predstavnici EU koji bi nam trebalo da otvore put evropskih integracija, onda se postavlja pitanje da li je to razlog? Da se zadrži pozicija OHR-a u BiH pod plaštom zaštite građana.

NN: Ovo je urađeno kao izgovor za produžetak ostanka OHR-a?

ČOVIĆ: Pa to je evidentno. Naravno da oni neće kazati da to rade iz ovih ili onih razloga, ali, kad mene pitate, sve upućuje na to i zato ja, i kao prijatelj i kao netko tko ima odgovornosti u BiH, u mjeri u kojoj su nam građani dali povjerenje, da tražim da sve što prije bude vraćeno u okvire Ustava i zakona i da legitimni predstavnici naroda žurno naprave vlast kako bi država počela da funkcionira.

NN: Hoćete li razgovarati o formiranu vlasti na nivou BiH?

ČOVIĆ: Objektivno, dok ne budu riješeni ovi odnosi, teško. Mi smo otvorili taj proces i ove četiri stranke su potpisale sporazum u Mostaru što želimo i kako to ostvariti, ali evo sada sami sebi možemo postaviti pitanje da li to vrijedi ako je naša volja grubo ignorirana, kako možete raditi na nivou države? Drugim riječima, došli smo u jednu opasnost da nemamo vlasti na razini države i to nije dobro.

NN: Čak ni ako HDZ dobije mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH?

ČOVIĆ: Mi smo na ovim razgovorima dobili tu mogućnost, to više nije bilo upitno. Međutim, mi smo jasno pokazali da ovo ne radimo da dobijemo tri ili četiri fotelje nego da bismo stvorili ambijent u kojem će legitimni predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda obnašati vlast. Nama nitko neće govoriti evo vam jedna trećina ili dvije petine vlasti. Time se otvara da vam bošnjačke stranke kažu ovog puta vam dajemo toliko, a idući put vam nećemo ništa dati.

NN: Znači, nećete praviti vlast na nivou države dok situacija ne bude vraćena u prethodno stanje?

ČOVIĆ: Apsolutno. Mi moramo doći u poziciju da radimo sukladno Ustavu i Izbornom zakonu. Inače, zašto da ulazimo u vlast koja je bezakonita? Mi onda na neki način legaliziramo te aktivnosti. Kako surađivati s nekim tko je napravio anarhiju?

NN: Imate li podršku drugih bošnjačkih partija?

ČOVIĆ: Bit ću iskren, očekivao sam glasnije očitovanje velike većine bošnjačkih stranaka. Ono što je bilo nedovoljno je glasno. Vi ste to mogli čuti od SBiH, od SBB, SDU i mnogih drugih, ali nedovoljno glasno da bi se stvari popravile i krenule naprijed.

Nema hrvatske samouprave

NN: Da li je neka realna srednjoročna opcija hrvatska samouprava?

ČOVIĆ: Ne. U ovom trenutku to nije naša opcija. Mi želimo sve raditi po Ustavu i zakonu jer samo na taj način mijenjajući stanje možemo doći do ravnopravnosti. Mi smo najmalobrojniji narod i nama sustav najviše odgovara i zato smo se opredijelili da idemo tim putem. Mi smo prošli u zadnjih petnaestak godina puno toga što je bilo okarakterizirano kao antidejtonsko djelovanje, ma šta to značilo, stotine naših dužnosnika je pretrpjelo sankcije zbog toga i ne želimo više nikome davati motiva da tako prosuđuje naše postupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije