BiH

Dukić neće na sastanak sa Meronom

Dukić neće na sastanak sa Meronom
Dukić neće na sastanak sa Meronom

SARAJEVO - Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je danas Srni da ne želi da se sastane sa predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /MKSJ/ Teodorom Meronom, koji dolazi u trodnevnu posjetu BiH, i da sutra neće doći na sastanak u Čelebiće, gdje je tokom rata bio logor za Srbe.

Sutrašnja posjeta jednog međunarodnog visokog predstavnika Čelebićima pokazuje da su ljudi poput njega nakon 20 godina uvidjeli da u tragičnom sukobu koji se desio na prostorima BiH nisu stradali samo muslimani i Hrvati, nego da su stradali i Srbi, rekao je Dukić.

"Nažalost, Srbi su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju više od 1.000 godina, dok ostale  i dalje smatraju nacionalnim herojima, i zato nećemo da se susretnemo sa Meronom", ističe Dukić.

Ranije je najavljeno da će predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /MKSJ/ boraviti od 25. do 27. novembra u posjeti BiH, tokom koje bi trebalo da se sastane sa žrtvama sukoba koji su se dogodili na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je danas iz MKSJ.

Meron bi trebalo da posjeti lokacije za koje je MKSJ utvrdio da su na njima počinjeni zločini protiv Bošnjaka, Hrvata i Srba tokom sukoba na prostoru BiH.

U planu je da predsjednik MKSJ posjeti Čelebiće, Uzdol i Sarajevo, a u planu su i njegovi susreti sa predsjednikom Suda BiH Meddžidom Kreso, kao i visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije