BiH

Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor

Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor
Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor

SARAJEVO - Potpredsjednik Fedracije BiH Milan Dunović očekuje da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi bili ispunjeni preduslovi za imenovanje nove Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH u isto vrijeme, a nakon što Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH izvrši zakonske provjere za novi saziv Savjeta ministara.

Dunović u saopštenju napominje da su stranke koje čine parlamentarnu većinu kao uslov za formiranje Vlade FBiH navele da u isto vrijeme budu formirani federalna Vlada i Savjet ministara. 

Danas se očekuje da predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH donesu novu odluku o imenovanju novog saziva Vlade FBiH i upute je u parlament na potvrđivanje. 

Prema novoj odluci, kandidata DF-a za potpredsjednika Vlade Federacije Milana Mandilovića, koji se izjasnio kao pripadnik ostalih, trebalo bi da zamijeni Aleksandar Remetić, takođe iz DF-a, koji se izjasnio kao Srbin.

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Edin Mušić najavio je da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra održati dvije sjednice - prvu na čijem će dnevnom redu biti potvrđivanje odluke o imenovanju entitetske Vlade i drugu na kojoj bi, po hitnom postupku, bio razmatran ovogodišnji federalni budžet. 

Predsjedništvo Demokratskog fronta usvojilo je prošle sedmice zaključak da Vlada FBiH i Savjet ministara BiH moraju biti imenovani istog dana i sata, inače ova stranka neće glasati za federalnu Vladu. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je 31. mart novi rok za imenovanje Savjeta ministara i Vlade FBiH, te da će, ukoliko do tada ne bude završen ovaj proces, HDZ izaći iz koalicije i na nivou FBiH i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije