BiH

Dušanka Majkić posjetila zenički zatvor

Dušanka Majkić posjetila zenički zatvor
Dušanka Majkić posjetila zenički zatvor

ZENICA - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić i Mirsad Mešić posjetili su danas Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica.

Nakon sastanka sa upravom KPZ-a, Majkić i Mešić obišli su zavodske prostorije gdje su razgovarali sa nekim od osuđenih osoba.

“Većina smatra da su osuđeni bez dokazane krivice. Neki od njih čak nisu bili ni prisutni na mjestu događaja i kažu da imaju dokaz o tome. Jedan od njih je bio u Njemačkoj, nije bio ovdje kada se dogodio ratni zličin. Njih šest smatra da RS treba formirati advokatski tim koji bi pregledao sve presude i vidio do kakvih je manipulacija došlo u njihovim presudama”, izjavila je Majkićeva nakon razgovora sa osuđenicima.

Kako je dalje istakla, kad neko u Republici Srpskoj bude osuđen za ratni zločin ili osuđen od Suda BiH ili u Brčko Distriktu, on može da bira da li će u Foču ili u Zenicu. Jedino oni koji su osuđeni unutar FBiH nemaju mogućnost izbora. Oni mogu otići u Zenicu ili Mostar.

- Jedino srpski osuđenici nemaju mogućnost izbora. Ja se nadam da će federalni ministar pravde učiniti dodatni napor da se ista stvar omogući i srpskim predstavnicima kao što važe za ostala dva naroda, izjavila je Dušanka Majkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije