BiH

Džombić: RS zadužena 3,6 milijardi KM

Džombić: RS zadužena 3,6 milijardi KM
Džombić: RS zadužena 3,6 milijardi KM

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je danas da ukupan dug RS iznosi 3,6 milijardi konvertibilnih maraka i da se godišnje izdvaja oko 200 miliona maraka na otplatu unutrašnjeg i spoljnog duga.

Odgovarajući na poslaničko pitanje u okviru "Aktuelnog časa" na sjednici parlamenta RS, Džombić je potvrdio da Vlada RS namjerava da se kod komercijalnih banaka zaduži za novih 633 miliona KM.

On je kazao da "zaduženje nije problem ako se kontroliše, ako ide u projekte koji će donositi dodatnu vrijednost i koje odlazi za sanaciju vanbudžetskih fondova".

U prijedlogu odluke Vlade RS, koja je dostavljena poslanicima, predviđeno je da se RS kod komercijalnih banaka zaduži za 385 miliona maraka kako bi pokrila deficit u budžetu i javnim fondovima RS i kako bi sanirala stanje u banjalučkom Kliničkom centru.

Predviđeno je da se RS zaduži sa 247,6 miliona maraka kako bi realizovala određene projekte iz oblasti energetike i zdravstva, te da sanira posljedice od prošlogodišnjih poplava. Opozicija je ranije optužila aktuelnu Vladu RS da se zadužuje preko svake mjere i da RS vodi u "dužničko ropstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije