BiH

Džombić: To što je RS zadužena 3,5 milijarde KM nije problem

Džombić: To što je RS zadužena 3,5 milijarde KM nije problem
Džombić: To što je RS zadužena 3,5 milijarde KM nije problem

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić ocijenio je večeras da Srpska nije prezadužena i da je trenutna zaduženost 3,5 milijardi KM.

"To je negdje oko 42 odsto od bruto domaćeg proizvoda, standard EU je negdje oko 60 odsto, a postoje zemlje koje su zadužene i više od 100 odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Džombić.

Premijer Srpske je istakao da zaduženje nije problem, ali da je potrebno utvrditi odnos kapitala koji postoji i zaduženja.

On je ponovio da je u prvih sto dana rada Vlade RS očuvana socijalna i fiskalna stabilnost RS i istakao da će ona biti održana i u narednom periodu.

"Ne postoji budžetska obaveza koja nije izvršena u ovoj godini, a izvršene su i sve obaveze iz 2010. godine. Uredno isplaćujemo dostignuti nivo penzija i nemamo dodatnih poremećaja u vanbudžetskim fondovima, odnosno imamo stabilizaciju do koje je došlo promjenom stope doprinosa", rekao je Džombić, gostujući na Radio-televiziji RS.

Prema njegovim riječima, postoje predstavnici međunarodne zajednice potpomognuti domaćim analitičarima koji kažu da je ekonomska situacija u RS teška i da je RS prezadužena.

"Ovih prvih sto dana rada Vlade RS to demantuje i tako će biti i u narednom periodu. Nama su problem zajedničke institucije i Federacija BiH, jer konstantno kasne sa ispunjavanjem uslova Međunarodnog monetarnog fonda", pojasnio je Džombić, ponovivši da budžet zajedničkih institucija Bi neće biti povećan.

On je naglasio da Federacija BiH mora Republici Srpskoj isplatiti oko 50 miliona KM, te da će se taj dug najvjerovatnije vratiti sudskim putem.

Džombić je napomenuo da su u Srpskoj stvorene pretpostavke za razvojne projekte, odnosno realizaciju elektoroenergetskih projekata i izgradnju putne infrastrukture.

"Postoji veliko interesovanje za realizaciju elektoroenergetskih projekata u RS i izgradnju putne infrastrukture. To je potvrdila i nedavna posjeta predstavnika Vlade Srpske Kini i razgovor sa predstavnicima vodećih kompanija iz te zemlje. Očekujem da se u narednom periodu krene u realizaciju određenih projekata značajnih za Srpsku", zaključio je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije