BiH

EU će budno pratiti poštivanje zaštite ličnih podataka

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Dimitris Kurkulas rekao je u utorak da će EU vrlo budno pratiti poštivanje zaštite ličnih podataka u BiH, posebno kada je riječ o liberalizaciji viznog režima.

Kurkulas je istakao na ceremoniji završetka "Projekta podrške Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH", za koji je EU obezbijedila 250 000 evra, da zaštita privatnosti i zaštita osnovnih ličnih prava predstavlja upravo taj standard koji se mora poštivati kada je riječ o zaštiti ličnih podataka.

"Ovo je veoma važan korak za BiH u smislu poštivanja standarda EU, kada je riječ o zaštiti ličnih podataka. Buduća saradnja na međunarodnom polju u oblasti zaštite podataka i razmjene podataka traži potrebu poštivanja pravila i propisa u vezi sa zaštitom ličnih podataka", istakao je Kurkulas.

On je ocijenio da je vrlo uspješan "Projekat podrške Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH" koji je trajao šest mjeseci, a implementirali su ga eksperti iz Njemačke i Slovenije.

Odgovarajući na pitanja novinara o trenutnoj situaciji u BiH, Kurkulas je istakao da je Evropska komisija vrlo jasna i precizna da BiH samo kao jedna država ima mogućnost i perspektivu da se pridruži EU.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević rekao je da je cilj ovog projekta da se poveća zaštita ličnih podataka, te da se javnost u BiH upozna sa zaštitom ličnih podataka.

On je podsjetio da su aktivnosti ovog projekta obuhvatale harmonizaciju legislative BiH u oblasti zaštite ličnih podataka sa standardima EU, jačanje institucionalnih i kadrovskih kapaciteta Agencije za zaštitu ličnih podataka, te jačanje znanja i kapaciteta državnih službenika i policijskih tijela koji kontrolišu ili obrađuju lične podatke.

Prema njegovim riječima, važan rezultat projekta je taj da je legislativa u oblasti zaštite ličnih podataka dovedena u potpuni sklad sa relevantnim standardima EU, Agencija je poboljšala svoje mogućnosti kontrole javnog i privatnog sektora u vezi sa zaštitom ličnih podataka, a svijest o zaštiti ličnih podataka podignuta je na viši nivo u više institucija u BiH.

Ambasador Njemačke u BiH Joahim Šmit rekao je da su realizacijom projekta postavljeni izvrsni temelji za zaštitu ličnih podataka u BiH , uz veliku pomoć eksperata agencija iz Njemačke, i Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije