BiH

Erdoan dočekan uz najviše počasti

Erdoan dočekan uz najviše počasti
Erdoan dočekan uz najviše počasti

SARAJEVO- U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine upriličen je sastanak visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske nakon kojeg će biti upriličeno potpisivanje niza sporazuma, memoranduma i ugovora o saradnji između dvije zermlje, prenosi Anadolu Agency.

Delegaciju Turske na sastanku je predvodio predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdoan, koji danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, a delegaciju BiH predvodili su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Erdoan je ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, dok se prekoputa Predsjedništva BiH okupila i grupa građana sa zastavama BiH i Turske koja je došla kako bi iskazala dobrodošlicu turskom predsjedniku. Prije ulaska u Predsjedništvo, Erdoan je prošetao do građana i pozdravio ih.

Turski predsjednik je prvi sastanak održao sa članovima bh. Predsjedništva.

U poslijepodnevnim satima, turski predsjednik će se sastati i sa čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i pomoćnicima.

Privrednici koji su doputovali u Erdoanovoj pratnji sastaće se sa bh. zvaničnicima tokom zajedničkog ručka, nakon čega će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o finansiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

U predvečernjim satima Erdoan će prisustvovati svečanom otvaranju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.

Tokom današnje posjete BiH, turski predsjednik će obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te će prošetati sarajevskom Baščaršijom.

Posjetu Sarajevu Erdoan će okončati nakon večere, koju će u njegovu čast organizovati Predsjedništvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije