BiH

Everers: Rezultati popisa bez nacionalne pripadnosti

Everers: Rezultati popisa bez nacionalne pripadnosti
Everers: Rezultati popisa bez nacionalne pripadnosti

SARAJEVO – Piter Everers, direktor Kancelarije za statistiku EU (EUROSTAT), nakon današnjeg razgovora sa predstavnicima Agencija za statistiku BiH, RS i FBiH, izjavio da rezultati popisa u BiH neće uključivati nacionalnu pripadnost, već polnu i starosnu.

„Očekujemo da će preliminarni rezultati biti objavljeni do 1.jula, a do novembra kompletni“, istakao je on.

Dodao je da je odluka o objavljivanju rezultata popisa, koju je donio direktor Agencije za stattistiku BiH Velimir Jukić, u skladu sa međunardnim pravilima, što je kako je objasnio, preporučila i IMO misija.

Na novinarsko pitanje da li entitetske Agencije za statitistiku mogu same da objave rezultate popisa, Everers je rekao da ne zna da li to mogu da urade, ali da EU prihvata samo rezultate koji se objave samo za BiH, a ne pojedinačno za entitete. Dodao je da će IMO misija pomoći BiH kako bi korektno i u roku bili objavljeni rezultati popisa.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, rekao je da se dugo čeka na rezultate popisa, te da popis za BiH važan zbog evropskih integracija.

„ EU ne interesuje nacionalnost, koliko ima Srba, Bošnjaka i Hrvata. Nas interesuje koliko ima poljoprivrednika, radnika, penzionera  jer je to bitno kako bi se sprovela potpisana reformska agenda“, istakao je on i dodao da će EU tehnički pomoći BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije