BiH

FBiH i dalje bez grba i zastave

FBiH  i dalje bez grba i zastave
FBiH i dalje bez grba i zastave

SARAJEVO - Federacija BiH nema svojih simbola već osam godina, od kako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda.

Od tada se u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja.

Marinko Čavara, novi predsjednik FBiH, podsjetio je takođe da nema ni himne.

"Zastava koja je predstavljala FBiH je proglašena neustavom zbog toga što nema obilježja sva tri konstitutivna naroda. Još nikada nije postignuta saglasnost kojim obilježjima će na toj zastavi biti predstavljen srpski narod, tako da Parlament još nije odnio odluku o zastavi, grbu, a nemamo ni himnu. Pa, valjda postoji pjesma koja će odgovarati svima", rekao je Čavara.

Ismet Osmanović, poslanik u Predstavničkom domu FBiH i član komisije koja je od strane Parlamenta FBiH bila formirana da izabere grb i zastavu FBiH, kaže da  u ovom trenutku FBiH koristi državna obilježja i da je tako još od 2007. godine.

"Što se tiče  zastave i grba FBiH, to je regulisano Ustavom FBiH. Nakon što je Ustavni sud BiH donio  odluku da su grb i zastava FBiH neustavni, Parlament FBiH formirao je komisiju koja je brojala 23 člana, sedam poslanika iz  Predstavničkog doma FBiH, sedam delegata iz Doma naroda FBiH, pet članova iz Vlade FBiH, te četiri stručnjaka iz javnog sektora", rekao je Osmanović.

Dodao je da je i sam bio u komisiji, te da je raspisan javni poziv da se dostave prijedlozi kako bi trebalo da izgledaju grb i zastava Federacije BiH.

"Na poziv je stiglo 85 radova. Komisija je uspjela izabrati tri od tih 85 i ta tri je ponudila Predstavničkom domu FBiH. Predstavnički dom je obavio raspravu i zadužio komisiju da se pokuša dogovoriti i odabrati jedan. O tome je trebalo da raspravlja i Dom naroda, međutim do toga nikad nije došlo", istakao je Osmanović.

Kaže da mu se čini da je to bilo još 2008. godine, te da članovi komisije nisu uspjeli postići konsenzus o tome da li  grb i zastava FBiH treba da budu sa etničkim obilježjima ili bez njih.

Podsjetimo, sva tri prijedloga za grb likovno su stilizovani u obliku štita sa tri boje - crvena, zelena i plava, što su u različitim kombinacijama i ponuđene varijante za zastavu. Ipak, ponuđena likovna rješenja uglavnom su zbir nacionalnih boja i simbola konstitutivnih naroda u BiH, te su parlamentarci u FBiH smatrali da niko nije ponudio grb i zastavu koji bi bili simbol zemlje koju predstavljaju.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH,  rekao je da Federacija BiH, po Ustavu,  može imati grb i zastavu, ali da nije ni obavezna.

Ističe da to nije prioritet, te i on kaže da je bila oformljena komisija i raspisan konkurs, ali da to nikad nije okončano.

"Ako predsjednik Federacije BiH bude želio, on može pokrenuti to pitanje u Parlamentu, on ima ovlaštenja za to", rekao je Hadžiavdić.

Ustavni sud BiH donio je početkom januara 2007. godine odluku da van snage budu stavljeni grb i zastava FBiH.

Odluka je donesena jer  nije ispoštovana odluka Suda da u roku od šest mjeseci ove simbole usklade s Ustavom BiH tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda.

I posljednja važeća državna zastava BiH nije rezultat dogovora, nego je nametnuta odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Karla Vestendorpa 1998. godine.

Pitanje sa zastavom i grbom FBiH nedavno je došlo u fokus javnosti kada je na konferenciji za novinare iza predsjednika FBiH Marinka Čavare pored zastave BiH stajala i zastava sa šahovnicom.

"Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod", kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava, te je novinarima još dodao da je bolje postaviti pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije