BiH

Fajon: Što prije formirati vlast u BiH

Fajon: Što prije formirati vlast u BiH
Fajon: Što prije formirati vlast u BiH

SARAJEVO - Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon apelovala je danas da se što prije formira vlast u BiH, krene u reforme i zaustavi korupcija.

Fajonova je na Međunarodnoj konferenciji Panevropske unije BiH, koja se održava u Sarajevu, izrazila očekivanje da će novoimenovana Evropska komisija u BiH da nastavi sa sličnim procesom kao što je bila medijacija u razgovorima Beograda i Prištine.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alan Terenoar smatra da sve institucije u Evropi treba da gledaju BiH kao zemlju koja pripada evropskoj tradiciji.

"Moja poruka političarima u BiH je dvostruka. S jedne strane je pitanje da li želite biti dio evropske porodice, a sa druge, ako želite, da li imate dovoljno hrabrosti, odlučnosti i da li ste spremni na odricanje da se što prije pridružite evropskoj porodici", kaže Terenoar.

Predsjednik Panevropske unije BiH Vanja Gavran rekao je u uvodnom obraćanju da većina građana smatra da BiH ne može imati srećniju budućnost bez evropskih i evroatlantskih integracija.

Gavran je pozvao političke aktere da se istinski bore za interese BiH, svih njenih naroda i građana i da napokon pređu sa riječi na djela.

On smatra da procesi integracija, uz ekonomski razvoj zemlje, treba da budu na prvom mjestu političarima.

"Ostavite stranačke, ali i lične interese sa strane i borite se za opšte dobro", istakao je Gavran.

Član Predsjedništva Panervopske unije BiH Milodrag Živanović izrazio je razočaranost trenutnim stavom novog rukovodstva EU da za duže vrijeme neće biti prijema novih članova.

Na Međunarodnoj konferenciji o temi "BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama" više od 120 predstavnika panevropskih organizacija iz nekoliko evropskih zemalja diskutuje o evropskim integracijama BiH.

Na kraju radnog dijela konferencije biće usvojena deklaracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije