BiH

Federalnoj koaliciji prijeti kriza?

Federalnoj koaliciji prijeti kriza?
Federalnoj koaliciji prijeti kriza?

SARAJEVO, MOSTAR - Ukoliko koalicioni partneri ne smanje kadrovske apetite za pozicijama u novoj vladi FBiH u tom entitetu, umjesto konstituiranja čvrste vlasti, prijeti nova institucionalna kriza.

Ovakav scenarij proizilazi iz trenutnih stavova zvaničnika HDZ-a i DF-a, stranaka koje sa pobjedničkom SDA čine novu parlamentarnu većinu i sa kojom će međusobno podijeliti sve ministarske pozicije u novoj vladi.

Iako pregovori, prema najavama Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, treba da počnu već ove sedmice, kao ključno pitanje nameće se zastupljenost naroda u novoj vladi, odnosno broj pozicija koje će stranke zahtijevati u vladi koja broji 16 ministarstava (sedamnaesta je premijerska pozicija).

Čović je "Nezavisnim" u petak potvrdio da je šest pozicija, pet hrvatskih i jedna srpska, "minimum minimuma ispod kojeg HDZ neće ići".

"Nemamo ništa protiv toga šta misle druga i treća strana, ali mislim da bi bilo šta ispod šest pozicija bilo neozbiljno. Imaćemo i sjednicu Doma naroda 15. ovog mjeseca, a to je ključni datum", ističe Čović.

On najavljuje da će na toj sjednici biti izabrano čelništvo ovog doma, ali i predsjednik Federacije BiH, kojeg će dati HDZ, kao i dva potpredsjednika.

"Nakon toga ćemo ubrzanom procedurom, vjerujem, dogovoriti raspodjelu pozicija u vladi, a u vezi s resorima mislim da neće biti problema", kaže on.

Čović je juče u Mostaru ustvrdio da će nova vlast na nivou BiH i Federacije BiH profunkcionisati do kraja januara. Njegov optimizam ne dijele u DF-u, partiji koja smatra da im, shodno rezultatima izbora, u najmanju ruku pripada jednako pozicija kao HDZ-u. To bi, u konačnici, značilo da za SDA preostaju samo četiri ministarstva i premijerska pozicija, što je skoro nemoguće.

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, ističe da im je "veoma drago da je Čović konačno okončao priču o legitimitetu unutar naroda".

"Naime, Čović hoće da kaže da je HDZ dobio toliki broj glasova da su sad postali i Srbi. Mi, za razliku od Čovića, ne vjerujemo da su glasovi građana manje vrijedni od glasova birača HDZ-a", kaže Suljagić.

Na pitanje kako pomiriti dva suprotstavljena stava i izbalansirati kapacitete i učešće u novoj izvršnoj vlasti, odnosno da li je na pomolu kriza, Suljagić odgovara "da to nije problem DF-a".

"Naš temeljni kriterij je broj glasova i mi ne vjerujemo da u ovoj zemlji živi 120.000 nadljudi koji glasaju za HDZ. Dakle, sješćemo i razgovarati, a ultimatum ne prihvaćamo", zaključuje Suljagić te naglašava da DF ostaje pri stavu "ne manje pozicija od HDZ-a".

Sudeći prema ovim stavovima, ključnu ulogu trebalo bi da odigra SDA.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, najavio je za ovu sedmicu međustranačke pregovore u vezi s raspodjelom pozicija.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, smatra kako treba učiniti sve da što prije budu uspostavljeni i vlada FBiH, ali i Vijeće ministara BiH.

"SDA očekuje da političke stranke budu realne i da se ponašaju u skladu sa izbornim rezultatima i zastupljenosti naroda. Nije dobro da bilo koja stranka ide sa ultimatumima", kaže Osmanović.

Smatra da je zahtjev HDZ-a za šest ministarstava "njihova početna pozicija o kojoj treba sjesti i razgovarati".

"I SDA i HDZ i DF na kraju treba da budu zadovoljni, ali i da ponude najbolje moguće ljude", zaključuje Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije