BiH

File: Nije vrijeme za sukobe stranaka

File: Nije vrijeme za sukobe stranaka
File: Nije vrijeme za sukobe stranaka

SARAJEVO - Komesar za proširenje EU Štefan File dvodnevni boravak u BiH iskoristiće da domaćim političkim liderima poruči kako nije vrijeme za sukobe političkih stranaka nego da se uhvate u koštac s problemima važnim za funkcionisanje države, saopštili su juče iz Delegacije EU u našoj zemlji.

File će u BiH boraviti u ponedjeljak i utorak, a razlog njegove posjete BiH je pokušaj da politički lideri naprave pomak u provođenju presude "Sejdić i Finci", ali i pogoršana političko-sigurnosna situacija nakon nereda koji su izbili 7. februara tokom protesta građana u FBiH. Uoči dolaska u BiH File je poručio da "sa velikom zabrinutošću prati posljednje događaje u BiH".

"Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže. Nemojte sumnjati u to da li smo čuli glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i drugih mjesta", naglasio je ocijenivši legitimnim pozive građana za bolje socio-ekonomske uslove, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle na osnovu toga koliko vrijede.

"Svi smo upoznati sa hitnom potrebom da BiH izvrši presudu u predmetu 'Sejdić i Finci'. Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana, to je važna stavka napretka. To će eliminisati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milione eura finansijske pomoći EU tokom narednih šest godina", poručio je.

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž kaže će lideri sedam najjačih stranaka iz BiH sa svojim ekspertima sa Fileom razgovarati u Sarajevu sutra poslijepodne.

"Situacija je ozbiljna. Nikad nam dijalog i pristup 'hladne glave' nije bio potrebniji. Samo nas unutrašnji dijalog može spasiti od anarhije, jer zadnjih dana vidimo da ovako više ne može", upozorio je Raguž.

Potpredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto smatra da se zbog situacije pogoršane nakon protesta u sutrašnjim razgovorima sa Fileom uopšte neće moći govoriti o modalitetima za implementaciju presude "Sejdić i Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije