BiH

Globalno zagrijavanje i visoke temperature Arape sele u BiH

Globalno zagrijavanje i visoke temperature Arape sele u BiH
Globalno zagrijavanje i visoke temperature Arape sele u BiH

BANJALUKA - Zbog globalnog zagrijavanja zemlje bliskoistočnog toplinskog pojasa razmišljaju o migracijama, a jedan od najpopularnijih regiona o kojem razmišljaju su zemlje Evrope, a posebno BiH.

Naime, kako piše njemački magazin "Contra", citirajući rezultate studije poznatog američkog klimatologa Elfatiha Eltera sa čuvenog bostonskog univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT), temperatura na arapskom poluostrvu svake godine se penje, a do kraja vijeka bi mogla iznositi do 77 stepeni Celzijusa. 

"Contra" navodi da mnogi bogatiji stanovnici tog regiona već razmišljaju o seljenju u Evropu, a da je BiH mjesto na koje se već polako doseljavaju.

"Za elite iz Saudijske Arabije preseljenje u ove regione ne bi predstavljalo nikakav problem. Oni su već u BiH kupili i podigli čitava naselja. Međutim, za siromašnije stanovništvo potraga za novom domovinom može predstavljati malo veći izazov", navodi "Contra".

Prema Elterovoj studiji, Evropa i sjeverni dijelovi azijskog poluostrva uskoro bi mogli postati utočište miliona klimatskih izbjeglica iz arapskih zemalja u zalivskom regionu.

Elter ocjenjuje da bi dalje povećanje temperature moglo dovesti do velikih ljudskih žrtava, pri čemu pogođeni ne bi bili samo stari i bolesni, nego i zdravi pojedinci. On upozorava da nikad u istoriji nije istovremeno došlo do tolikog porasta temperature istovremeno sa povećanjem vlažnosti.

"Ako na Bliskom istoku emisija gasova nastavi da raste ovim tempom, klimatske promjene na persijskom poluostrvu zajedno sa geografskom pozicijom dovešće to ekstremnog porasta temperature", naveo je on.

"Contra" citira drugi dio iste studije koautora Džeremija Pala, da je u toplotnom udaru u Evropi 2003. godine poginulo čak 70.000 ljudi, a tolike temperature su već danas u regionu Persijskog zaliva sasvim uobičajene.

"Takve temperature još se mogu premostiti klimatskim uređajima u gradovima poput Abu Dabija, Dohe i Dubaija, ali živjeti i raditi na otvorenom već danas više nije moguće", upozorava se.

Zaključke istraživanja prestižnog univerziteta potvrdili su i domaći stručnjaci.

"Bliski istok je potpuno drugačije područje u odnosu na nas, radi se o pretežno pustinjskim zemljama koje se samim tim puno više zagrijavaju u skladu sa globalnim promjenama, to jest zatopljenjem. Njihovi građani će u jednom trenutku sigurno morati emigrirati, samo je pitanje kada. Ja ne vjerujem da će se to dogoditi tako brzo", kazao je Goran Trbić, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta i ekspert u klimatskim promjenama.

Trbić, koji je bio i jedan od članova delegacije koji su predstavljali BiH u Parizu na zadnjem samitu o klimatskim promjenama, iznio je i zanimljive podatke koji su nam ilustrovali koliko su globalne promjene velike i opasne.

"Uzmimo primjer Banjaluke, gdje je od 1961. do 1990. godine prosječna temperatura bila 10,9, da bi u posljednjih pet godina došla na 12,8. Pored ovoga, fenomen tropskih noći gdje se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni smo imali jednom u tri godine, dok smo tu pojavu u prethodnih nekoliko godina u toku ljeta imali i po deset dana zaredom", ističe Trbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije