BiH

Hag: U BiH tokom rata stradalo više od 100 hiljada ljudi

Hag: U BiH tokom rata stradalo više od 100 hiljada ljudi
Hag: U BiH tokom rata stradalo više od 100 hiljada ljudi

HAG - Demografi Haškog tužilaštva objavili su na službenoj stranici Tribunala poseban dio koji se odnosi na utvrđene podatke o stradanju tokom rata u BiH, u kojima se navodi da je u periodu između 1992. i 1995. godine nastradalo 104.732 osobe.

Nalazi demografa koji se mogu naći na stranici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sačinjeni su na osnovu demografskih procjena broja ubijenih, nestalih, ekshumiranih i identifikovanih osoba.

Prema podacima Haškog tužilaštva, u periodu između 1992. i 1995. godine na području BiH stradalo je 104.732 osobe, od kojih su oko 40 odsto bili civili.

„Ova konačna procjena je rezultat dvanaestogodišnjeg sakupljanja podataka, izvora, formiranja i ažuriranja baza podataka i unapređenja metodologije. Demografi tužilaštva su koristili pristup empirijskog brojanja, po kojem se informacije o pojedinačnim žrtvama prikupljaju iz više izvora“, navodi se na stranci MKSJ.

Konačna procjena stradalih osoba dobivena je sastavljanjem 12 odvojenih izvještaja demografa Haškog tužilaštva za posebna područja u BiH, a konačni izvještaji uvršteni su u dokazni materijal u nekoliko suđenja pred MKSJ.

U toku ratnog perioda u BiH, prema nalazima Haškog tužilaštva, stradalo je 10.368 žena, od kojih je samo oko 500 imalo status vojnih lica.

Analizirajući rezultate sa aspekta nacionalne pripadnosti, demografi Tužilaštva u Hagu navode kako je tokom rata stradao 68.101 Bošnjak, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata i 4.995 pripadnika ostalih nacionalnih grupa. 

Pored procjene broja stradalih osoba u BiH tokom ratnog perioda, Haško tužilaštvo na stranici MKSJ objavilo je analize koje se odnose na broj smrtnih slučajeva i obrazac kretanja izbjeglica na području Kosova, te podatke o nestalim osobama i ekshumiranim tijelima u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije