BiH

Haldun Koč, turski ambasador u BiH: Turska nema skrivene planove za BiH i region

Haldun Koč, turski ambasador u BiH: Turska nema skrivene planove za BiH i region
Foto: Jelena Đurđević | Haldun Koč, turski ambasador u BiH: Turska nema skrivene planove za BiH i region

BANJALUKA - Poruke koje su poslali Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, prilikom njegove nedavne zvanične posjete Srbiji pokazuju da su obje zemlje opredijeljene za mir, saradnju i stabilnost u cijelom regionu, rekao je Haldun Koč, ambasador Turske u BiH, za "Nezavisne".

"I domaćin i gost tokom cijele posjete poslali su veoma pozitivne poruke koje dokazuju da svi zajedno možemo uticati da nam bude bolje kroz realizaciju zajedničkih projekata", rekao je on.

Govoreći o brzoj cesti Sarajevo - Beograd, Koč je rekao da jedino što sada stoji na putu realizacije tog projekta je tehnički dogovor između BiH i Srbije, te da Turska želi da se s realizacijom otpočne što je prije moguće.

Dodao je da će sutra u Sarajevu biti održan Agroforum između Turske i BiH, a iz Turske će doći ministar poljoprivrede i hrane.

"Više od 80 najjačih firmi iz oblasti poljoprivrede je potvrdilo učešće, koji će ovdje sa svojim domaćinima razgovarati o proširenju naše saradnje. Vi znate da je Turska, ako ne prva, onda među prvim zemljama po uvozu mesa i drugih proizvoda iz BiH", kaže on.

Istakao je da Turska nema skrivene planove prema BiH i regionu, ističući da se zalažu da BiH bude mirna i prosperitetna zemlja.

"U Savjetu za sprovođenje mira su pored nas zemlje EU, Rusija, SAD, Kanada i Japan. Svi imamo jedan cilj - da BiH bude prosperitetna i stabilna zemlja u kojoj je mir trajan, a da njeni građani žive u miru i blagostanju i ekonomskom i svakom drugom. A to što su njeni građani različitih etniciteta, može samo pridonijeti njenom blagostanju", kaže on. Rekao je da Turska podržava BiH kao samostalnu zemlju u njenim granicama, a da svi narodi na Balkanu sa Turskom dijele istoriju, kulturu i način života.

"Važno je da sve zemlje preuzmu punu odgovornost prema svojim građanima. Odgovorni smo da jedni drugima pomognemo i podržimo ih u ciljevima koje su sebi zacrtali i da podržimo njihov i ekonomski i svaki drugi razvoj", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije