BiH

Han: BiH da pređe na "briselsku logiku"

Han: BiH da pređe na "briselsku logiku"
Han: BiH da pređe na "briselsku logiku"

BRISEL - Komesar EU za regionalnu politiku Johanes Han rekao je danas da bi naredni koraci u BiH trebalo da budu napuštanje "dejtonske logike" i prelazak na "briselsku logiku", ne precizirajući šta to znači.

 Han je na sjednici Evropskog parlamenta istakao da neće biti nikakvog proširenja Unije narednih pet godina, koliko traje njegov mandat.

Govoreći o pitanju Kosova i nastavku dijaloga, Han je rekao da Srbija mora da nastavi sa svojim naporima u pregovorima i da je u rukama obje strane koliko brzo će pregovori ići i kada će biti nastavljeni, prenose mediji.

On je ocijenio da zapadni Balkan ne može biti "crna rupa" u Evropi, posebno kada je riječ o transportu i infrastrukturi, naglašavajući da će EU uraditi sve da zemlje regiona u tom smislu budu povezane.

"Zapadni Balkan mora da bude povezan prugom, putevima i energetskom mrežom", istakao je Han.

Napominjući da je Makedonija jedan od njegovih najvećih izazova, Han je ocijenio da situacija tamo nije zadovoljavajuća, ali da planira da počne sa pregovorima sa tom zemljom. 

Navodeći da je EU odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, Han je ocijenio da se dogovor o miru u Ukrajini ne primjenjuje u potpunosti. 

"Ukrajinska kriza mora biti riješena, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje", naglasio je Han.

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovio je da se nijedna zemlja neće pridružiti EU u toku ove dekade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije