BiH

Hrvati pregovaraju o nezavisnosti Herceg-Bosne i Republike Srpske

Hrvati pregovaraju o nezavisnosti Herceg-Bosne i Republike Srpske
Hrvati pregovaraju o nezavisnosti Herceg-Bosne i Republike Srpske

MOSTAR -Već duže vrijeme hrvatski predstavnici vode konsultacije sa međunarodnim organizacijama, vladama SAD i Rusije, te njemačkim kancelarom Angelom Merkel i Vatikanom o mogućnostima za nezavisnost Herceg-Bosne i Republike Srpske i njihovom mirnom istupanju i razdruživanju iz Federacije BiH i konfederacije BiH”, tvrdi Leo Pločkinić, predsjednik nevladinog udruženja "Kroacija libertas".

Hrvati u BiH već odavno žive vlastiti entitet i imaju puno pravo, prema Povelji UN o konstitutivnim narodima, na samoodređenje i samoopredjeljenje o svojoj budućnosti, ističe on u saopštenju.

"Bošnjački samoproglašeni diktatori, koji silom žele da predstavljaju  narod, moraju shvatiti da neuvažavanje većinske biračke volje jednog od tri konstitutivna naroda vodi zemlju u raspad. Nezadovoljstvo Hrvata u Federaciji BiH već danas ima oblike i konotacije koje idu u smjeru mirnog razdruživanja i nezavisnosti Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a politički hegemonisti i ugnjetavači sigurno mogu skončati kao što je završio diktator Mubarak nakon `egipatskog scenarija`", smatra Pločkinić.

On smatra da se nad nebošnjacima u BiH "otvoreno provodi etnocid, kulturocid i etničko čišćenje u miru" i upozorava da se može očekivati raspad BiH, "koju već danas nazivaju takozvanom".

"Pozivamo sve hrvatske političare da sazovu Hrvatski narodni sabor, obrate se UN i  proglase Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja je jedini garant opstanka Hrvata, jer je činjenica da bez institucionalne slobode i zaštite konstitutivnosti hrvatskom narodu prijeti nestanak u BiH, genocid i potpuno zatiranje na svim društveno-političkim područjima - kao što je to slučaj s Hrvatima kojih uopšte nema ni u Sarajevu ni na drugim bošnjačkim teritorijima", navodi Pločkinić u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije