BiH

Hrvatska će pomoći BiH u reformama

Hrvatska će pomoći BiH u reformama
Hrvatska će pomoći BiH u reformama

SARAJEVO - Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, izjavila je danas u Sarajevu prilikom prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini da će nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen evroatlantski put.

"U Sarajevo smo došli vozilima zbog toga što sam htjela pokazati kako su Sarajevo i Zagreb blizu", poručila je hrvatska predsjednica, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH.

Naglasila je da je svrha njene posjete poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje između dvije zemlje, a temelj njenog odnosa prema BiH će biti apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH te potpune jednakopravnosti sva tri naroda u BiH, vodeći računa i o pravima građana koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda.

INICIJATIVA

Pozdravila je novu evropsku inicijativu prema BiH, koja svoje korijenje ima u inicijativama Hrvatske te je poručila da će Hrvatska uvijek biti podrška BiH na putu evroatlantskih integracija te da će pružati i konkretnu pomoć kada je riječ o reformama koje će biti potrebno uraditi na tom prilično dugom putu.

Naglasila je da je raduje saradnja sva tri člana Predsjedništva te je izrazila nadu da će uskoro biti formirane vlade na svim nivoima nakon oktobarskih općih izbora da bi se nastavio put reformi BiH.

Poručila je da će se nastaviti zalagati za evropski i evroatlantski put BiH te je kazala da će učiniti sve da se pozornost Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a zadrži na BiH.

"Hrvatska je zainteresirana i za gospodarsku suradnju s BiH te ćemo u okviru Europske unije raspravljati i o inicijativama koje su prekograničnog karaktera koje će biti na dobrobit obiju zemalja", kazala je Grabar-Kitarovićeva.

HNS

Odgovarajući na pitanja o položaju Hrvata u BiH i zaključcima Hrvatskog narodnog sabora o federalizaciji BiH i novoj međunarodnoj konferenciji za BiH, Kitarovićeva je rekla da niko ne bi trebalo da zamjeri Hrvatskoj i njenoj predsjednici što se interesuje za status i položaj Hrvata u BiH.

"Pozdravljam patriotski odnos HNS-a prema BiH, ali za sva ključna pitanja u BiH, poput uspostavljanja i funkcionisanja vlasti na svim nivoima, treba postići saglasnost sva tri konstitutivna naroda", podvukla je ona.

Upitana o položaju Srba u Hrvatskoj, te njihovim elementarnim pravima na pismo i jezik, hrvatska predsjednica je rekla da su "nacionalne manjine bogatstvo u Hrvatskoj".

"Zalagaću se za puno provođenje ustavnopravnog zakonodavstva koje se tiče zaštite prava i interesa nacionalnih manjina, pa tako i unapređenja položaja srpskog naroda koji živi u Hrvatskoj. Sve to treba raditi na dobrobit suživota", istakla je Grabar-Kitarovićeva.

Ona je rekla da će akcenat njenog budućeg rada biti na zapošljavanju i povratku, pri čemu, kako kaže, konačno treba podvući crtu u odnosima između Hrvatske, Srbije i BiH na istorijskom planu i okrenuti se budućnosti.

Upitana da li će Hrvatska uvesti vize za građane BiH zbog toga što je EU odlučila biti stroža zbog velikog broja azilanata, hrvatska predsjednica je rekla da o tome nikad nije bilo riječi, te je odbacila mogućnost uvođenja viza građanima BiH.

Govoreći o hrvatskom kanalu u BiH, Grabar-Kitarovićeva je navela da je uvođenje hrvatskog televizijskog kanala unutrašnje pitanje za BiH i legitimne predstavnike hrvatskog naroda u vlasti u BiH.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, pozdravio je posjetu hrvatske predsjednice, te naglasio da su BiH i Hrvatska dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu, dodajući da je BiH imala u Hrvatskoj iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao.

"Danas smo imali iskrene razgovore i drago mi je da je predsjednica za svoju prvu službenu posjetu odabrala BiH. To nam je zadovoljstvo i ukazuje na značaj koji BiH ima za Hrvatsku i obratno", dodao je Ivanić.

U okviru posjete BiH, hrvatska predsjednica sastala se i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Bosić pozdravio stav hrvatske predsjednice

Nemamo ništa protiv toga da se Hrvatska interesuje za status Hrvata koji žive u BiH, kazao je drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić nakon sastanka članova kolegija oba doma parlamenta sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Istakao je da je veoma zadovoljan razgovorima te naglasio zadovoljstvo što je Grabar-Kitarovićeva u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti, posjetila BiH.

"To shvatam dobronamjerno, jer i naša politika je da je najvažnije imati najbolje moguće odnose s onima koji su komšije. Pozdravljamo i stavove predsjednice Hrvatske, prije svega stav da sve ono što dogovore tri naroda u BiH, oni će podržati", kazao je Bosić, ističući kako su ipak jedine moguće promjene unutar BiH zasnovane na dogovoru domaćih političkih faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije