BiH

Humanitarna organizacija 'Muslim Aid', aktivna i u BiH, pod istragom zbog terorizma

Humanitarna organizacija 'Muslim Aid', aktivna i u BiH, pod istragom zbog terorizma
Foto: Ilustracija | Humanitarna organizacija 'Muslim Aid', aktivna i u BiH, pod istragom zbog terorizma

SARAJEVO, LONDON - Kontroverzno humanitarno društvo "Muslim Aid" iz Londona, koje radi i u BiH, trenutno je pod istragom u nekoliko zemalja zbog njihove povezanosti s terorizmom i finansiranjem ekstremista, piše portal "New Europe".

Riječ je o društvu koje, kako navodi portal, ima 13 predstavništava širom svijeta. U tekstu se dodaje da je ovih dana otkriveno da njih finansira Katar, kojem su i uvedene sankcije zbog podrške teroristima.

Posljednjih godina, ova organizacija je bila pod istragom u Engleskoj, Velsu, Španiji i Bangladešu. U Izraelu je zabranjena 2008. godine, nakon što je dokazano da podržava Hamas.

Svoj uticaj su posebno imali u Španiji, gdje će do 2020. godine biti izgrađeno čak 150 džamija novcem Katara.

Ipak, kako navodi portal, prve kontroverze koje se odnose na "Muslim Aid" vezane su za BiH, jer je upravo ovo dobrotvorno društvo, kako se navodi - finansiralo dolazak i boravak mudžahedina tokom rata.

O vezi "Muslim Aida" i Katara govori i to da je ova organizacija 2011. godine dobila od Katara 150.000 evra i to baš u momentu kada je zvanična Doha, ohrabrena dešavanjima u regionu (Arapsko proljeće) došla na ideju da uspostavi novi regionalni poredak.

Naime, tadašnji emir šeik Hamad bin Halif al Tani je tokom "Arapskog proljeća" uvidio svoju šansu da uspostavi novi regionalni poredak na čijem će čelu biti upravo on.

Navodno, "Muslim Aid" je trebalo da im pripomogne u svemu tome. Na brojne pozive na telefon kancelarije "Muslim Aida" u Sarajevu juče popodne nam se niko nije javljao, tako da njihov stav nismo uspjeli dobiti.

Na njihovom sajtu za BiH piše da je u pitanju britanska humanitarna organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj, koja više od 20 godina spasava i poboljšava živote miliona ljudi u više od 70 najsiromašnijih zemalja svijeta.

"Pored centralne kancelarije u Londonu, 'Muslim Aid' ima i 14 regionalnih kancelarija u Bangladešu, BiH, Kambodži, Gambiji, Indiji, Indoneziji, Iraku, Jordanu, Keniji, Libanonu, SAD, Pakistanu, Somaliji, Šri Lanki i Sudanu", navedeno je na sajtu.

"Muslim Aid", dodaje se uz ostalo, podržava ugrožene posljedicama rata kao što su žene, djeca, stariji, osobe pogođene ekonomskom i socijalnom krizom te povratnike u njihove prijeratne domove.

U aktuelnostima navode, uz ostalo, da je "Muslim Aid" Sarajevo u prvoj polovini mjeseca ramazana realizovao projekat podjele ramazanskih paketa.

"Dodjelom prehrambenih paketa pokušali su se ublaži negativni efekti siromaštva u određenim područjima u BiH, stanovnicima pružiti jednokratna pomoć u mjesecu ramazanu i ukazati im na to da nisu sami", navode u ovoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije