BiH

I BiH će tražiti izručenje Vučurevića

I BiH će tražiti izručenje Vučurevića
I BiH će tražiti izručenje Vučurevića

SARAJEVO, BANJALUKA - Ministarstvo pravde BiH primilo je od Tužilaštva BiH prijedlog za raspisivanje molbe za izručenje uhapšenog Božidara Vučurevića, bivšeg načelnika Trebinja, i taj zahtjev će najvjerovatnije biti upućen Srbiji.

"Prijedlog za raspisivanje molbe primljen je u ponedjeljak. U srijedu ćemo odlučiti da li ćemo od Tužilaštva BiH tražiti dopunu prijedloga nakon čega će u Srbiju najvjerovatnije biti upućen zahtjev za izručenje našoj zemlji", kazao je Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH.

Tužilaštvo BiH je u obrazloženju zahtjeva navelo da je osumnjičeni Vučurević, kojeg hrvatsko pravosuđe tereti za bombardovanje Dubrovnika, državljanin BiH, kao i činjenici da se protiv njega vodi istraga u Tužilaštvu BiH, jer je osumnjičen za krivična djela ratnog zločina na području Trebinja.

"S obzirom da se radi o državljaninu BiH, osumnjičenom za ratne zločine na području BiH, Tužilaštvo BiH smatra da ovaj predmet treba biti procesuiran pred domaćim pravosudnim institucijama, te je zbog toga uputilo prijedlog prema Ministarstvu pravde BiH za raspisivanje molbe za izručenje", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Prema riječima Vučurevićevog advokata Svetozara Vujačića, u optužnici protiv bivšeg predsjednika opštine Trebinje ništa nije tačno, osim njegovog imena, prezimena i mjesta prebivališta.

Odluka

 U srijedu ćemo odlučiti da li ćemo od Tužilaštva BiH tražiti dopunu prijedloga nakon čega će u Srbiju najvjerovatnije biti upućen zahtjev za izručenje našoj zemlji, kazao Halilagić

Nasuprot tome, kazao je on, Vučurević je proteklih dana napisao jednu temeljnu izjavu, iz koje se vidi da on nije mogao, niti je komandovao policijskim i armijskim snagama JNA, iz prostog razloga što on ta ovlaštenja kao predsjednik opštine nije imao.

"Takođe ni Skupština opštine Trebinje 1991. nije mogla imati nijednu bombu, granatu ili šta drugo", izjavio je Vujačić.

On tvrdi da sudovi u Hrvatskoj nisu nadležni, jer su prema međunarodnom krivičnom pravu uvijek nadležni oni sudovi gdje je radnja počinjena, a ne gdje je nastala posljedica. Podsjećamo, i Hrvatska je zatražila izručenje Vučurevića.

Vujačić kaže da je siguran da će taj zahtjev o izručenju biti odbijen, a da odluka, formalno pravno i teoretski može biti donesena već do petka, iako je rok za ekstradiciju 18 dana od dana hapšenja.

Kao znak podrške Vučureviću građani Banjaluke su i juče na Trgu Krajine potpisivali peticiju pod sloganom "Sloboda za Božidara".

Prema raspoloživim podacima za dva dana je prikupljeno oko 2.000 potpisa građana, a organizator peticije je SDS.

Kako su kazali u Sektretarijatu SDS-a, potpisivanje je počelo u ponedjeljak i trajaće do subote.

Banjalučanin Stojan Novak, kojeg smo juče zatekli kako potpisuje peticiju, smatra da je Vučurević neosnovano zatočen u pritvoru u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije