BiH

Incko: Moguće opcije međunarodne zajednice

Incko: Moguće opcije međunarodne zajednice
Incko: Moguće opcije međunarodne zajednice

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas da podržava pronalaženje rješenja na nivou BiH za problem oko izdavanja jedinstvenog matičnog broja građana, ali nije isključio da to pitanje bude riješeno i "drugim opcijama međunarodne zajednice".

"Najbolje bi bilo da se, sticajem okolnosti koje imamo, ubrza domaći proces, ali moguće su i druge opcije međunarodne zajednice", kazao je Incko.

Kako su prenijeli mediji u BiH, on je podsjetio da je za sljedeću nedjelju sazvao vanrednu sednicu Saveta za sprovođenje mira , koji će raspravljati o tom pitanju.

"U najkraćem vremenu, već iduće nedjelje, sazvaću vanrednu sednicu 12 ambasadora PIK-a, kako bi našli rješenje što je brže moguće u korist građana i kako bi mogli da sa političarima u pravnom, dobrom smislu, na čist način, nađemo trajno rješenje za JMBG", dodao je visoki predstavnik.

On je istakao da je sazivanje vanredne sjednice PIK-a obećao učesnicima protesta koji su do ranih jutarnjih časova opsjedali državne institucije BiH, nezadovoljni zbog nepostojanja trajnog rješenja problema JMBG-a.

Učesnici protesta držali su u blokadi do ranih jutarnjih časova zvaničnike BiH, službenike i oko 350 stranaca, koji su učestvovali na Skupštini evropskog fonda za jugoistočnu Evropu.

Oni su jutros, uz posredovanje Incka, evakuisani pod policijskom pratnjom.

Incko je, međutim, morao da učesnicima protesta obeća da će se problemom JMBG-a, zbog kojeg je obustavljeno izdavanje ličnih isprava novorođenim građanima, pozabaviti međunarodna zajednica, odnosno upravni odbor PIK-a na vanrednoj sjednici sljedeće nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije