BiH

Ispred Specijalnog tužilaštva RS protestovalo više od 50 novinara

Ispred Specijalnog tužilaštva RS protestovalo više od 50 novinara
Ispred Specijalnog tužilaštva RS protestovalo više od 50 novinara

BANJALUKA - Ispred Specijalnog tužilaštva Reublike Srpske povodom skandaloznog poziva upućenog od strane Specijalnog tužilaštva RS glavnom i odgovornom uredniku "Glasa Srpske" Mirjani Kusmuk u znak protesta rano jutros okupilo se više od 50 novinara, predstavnika svih medijskih kuća.

Mirjana Kusmuk je oko 9:07 časova izašla iz zgrade Specijalnog tužilaštava gdje je nekoliko minuta ranije završeno saslušanje.

Ona je zahvalila kolegama na podršci i rekla da se radi o zaista neophodnoj odbrani javne riječi.

- Ja ovdje danas jesam pozvana zbog gostovanja u emisiji Presing i izjave date u toj emisiji. Mislim da su odlučili da ovako ekspresno reaguju i zbog što su saznali da je danas Staljinov rođendan. U to ime i u ime pokušaja smaka novinarstva u RS za danas je najavljen smak svijeta. Ovo je trebalo da bude smak novinarstva i smak slobode javne riječi. Oni su pokušali da zastraše tu javnu riječ i ja vam odgovorno tvrdim da u tome nisu uspjeli. To dokazuje i vaše prisustvo i hvala vam na tome. Još nešto želim da kažem. Na moje insistiranje da tužilac kaže za koje djelo ili za koje lice u ovom krivičnom predmetu me poziva, tužilac nije želio da to unese u zapisnik. Znači po Zakonu o krivičnom postupku za svjedoka se poziva samo onaj koji ima saznanja o nekom krivičnom djelu i koji ima saznanje o počinocu krivičnog djela. Sva saznanja o ovom krivičnom djelu ima ovo tužilaštvo i ta saznanja je Glas Srpske objavio - istakla je ona.

Saznanja o počiniocima ovog krivičnog djela, dodala je, koja se odnose na ove koji su u zatvoru ja nemam, niti mogu da ih imam jer te osobe ne poznajem.

Mirjana Kusmuk je nekoliko minuta prije roka navedenog u pozivu u 8:30 časova stigla i ušla u Specijalno tužilaštvo.

Novinari su nosili transparente na kojima je pisalo "Novinar" sa naslikanim likom kome su prekrižena usta, zatvorene uši i koji nema oči".

Ispred ulaza u zgradu stajalo je nekoliko policajaca.

Branilac Mirjane Kusmuk, advokat Miljkan Pucar rekao je da je Kusmukova u emisiji "Presing" RTRS-a samo poručila da bi institucije kao što je Specijalno tužilaštvo trebalo ozbiljno da se odnose prema medijima da se ne bi dešavalo kao što se to desilo u slučaju Specijalnog tužilaštva, koje je najavilo spektakularne akcije hapšenja u predmetu trgovine ljudima radi priostitucije, mada na kraju od toga ništa nije bilo i uhapšena su samo dva lica.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da u Specijalnom tužilaštvu ne znaju za odluku Suda za ljudska prava u Strazburu koja kaže da tužioci i sudije ne smiju iskorištavati novinare za svoje predmete ili istrage, Pucar je rekao da ne vjeruje da se ne poznaje pravna legislativa ali da je moguće da u pozadini stoji i nešto drugo.

Iza Pucara koji je stajao pred kamerama, stajale su desetine novinara sa podignutim transparentima.

Urednik na RTRS-u Biljana Knežević istakla je da je ovo dobar početak jedne priče koja će novinarima ići u korist.

- Javnost treba da se zapita šta je do sada Specijalno tužilaštvo uradilo, a šta nije, šta je moglo da uradi i koliko je novca potrošilo - navela je ona.

Poziv za svjedoka koji je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske uručen glavnoj i odgovornoj urednici “Glasa Srpske” Mirjani Kusmuk, poslije kritike na rad te institucije koju je iznijela u emisiji “Presing” Radio-televizije Republike Srpske je skandalozan i čin zastrašivanja i pritiska na sve novinare i medije, ali i zakonski neuobičajen potez tužilaštva.

Smatraju ovo pravni stručnjaci, novinari i predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava.

Kusmukova je pozvana da svjedoči u istrazi protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije u Banjaluci dva dana poslije njenog komentara da je Specijalno tužilaštvo zloupotrijebilo medije u tom slučaju najavljujući spektakularna hapšenja do kojih nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije