BiH

Italijanski novinar objavio novu reportažu o BiH (VIDEO)

Italijanski novinar objavio novu reportažu o BiH (VIDEO)
Italijanski novinar objavio novu reportažu o BiH (VIDEO)

RIM – Luđi Pelaca italijanski novinar čija je reportaža o lakoj kupovini ilegalnog oružja u BiH izazvala brojne reakcije i pokretanje istrage po nalogu Tužilaštva BiH, ponovo je u centru pažnje.

U posljednjoj epizodi TV emisije "Hijene" italijanske televizije Italia1 Pelaca govori o ilegalnoj trgovini eksplozivom koji se dobije iz mina rasutih širom BiH, koje su zaostale nakon sukoba 90-tih.

U novoj emisiji on govori o ogromnom problemu s kojim se BiH susreće - minskim poljima i eksplozivu koji se prodaje na crnom tržištu.

Pelaca je uradio intrvju sa direktorom humanitarne deminerske organizacije ProVita iz Mostara Davorom Kolendom, koji mu je govorio o činjenici da na hiljade  protivpješadijskih i protivtenkovskih mina i danas predstavlja opasnost. Međutim najveći problem i je opasnost što je na raspolaganju onima koji bi njihov eksploziv mogli da zloupotrijebe, a kao dokaz da se to zaista i događa su pronađene prazne mine.

Novinar je u pratnji deminerskog tima i takozvanog informatora, čovjeka koji je otkrio mjesta na kojima su mine postavljene, u neimenovanom dijelu BiH svjedočio da se mine ponegdje mogu vidjeti u prirodi i golim okom. Fokus svoje emisije je ipak usmjerio na razdvajanje eksploziva od mine. Na terenu su mu objasnili da hemijsku smjesu u mini čine tri vrste eksploziva i da su one različitog kapaciteta i namjene.

"Fenomen krađe eksploziva nije prisutan samo u BiH, ali je prvi slučaj gdje je dokazano da se krade radi izvođenja terorističkih napada. U BiH ima više od 3.500 ljudi sumnjivih na opasnost od terorizma, a za akt je dovoljan samo jedan blesav", kaže Kolenda.

"Problem mina nije samo bh. problem. Eksploziv ukraden ovdje može završiti u Rimu, Parizu, Berlinu... bilo gdje", poručio je direktor NVO ProVita.

Pravosudne institucije u BiH su istraživale prethodni snimak italijanskog novinara koji govori o ilagalnoj kupovini oružja u BiH i njegovom jednostavnom prebacivanju preko granice, zaključivši da se radilo o montiranom odnosno isceniranom slučaju, ali su privođenja i ispitivanja nastavljena.

(iene.mediaset.it/NN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije