BiH

Ivanić: Evropa nudi 1,5 milijardi evra, sad je do nas

Ivanić: Evropa nudi 1,5 milijardi evra, sad je do nas
Ivanić: Evropa nudi 1,5 milijardi evra, sad je do nas

SARAJEVO - Evropa pozitivno reaguje na aplikaciju BiH za članstvo u Evropskoj uniji i da uđemo u proces sticanja kandidatskog statusa, izjavio je za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- Da dođe do ekonomskog razvoja, jer program reforme - uz sve manjkavosti - donosi milijardu evra, po obećanjima finansijskih institucija, Evropske komisije. Donosi, dakle, milijardu evra u tri godine podrške budžetu i donosi negdje oko petsto miliona evra investicija u drugim oblastima - kazao je Ivanić.

Međutim, upozorio je, vrlo lako stvari mogu otići u posve drugom pravcu.

- Zbog nestabilnosti, posebno u Vladi Federacije, da ne bude ni rješenja Mostara, ni rješenja izbora hrvatskog člana Predsjedništva, odnosno uvoda u rješenje Sejdić - Finci. Da se zaoštravanje između Republike Srpske i institucija BiH zbog Saveza za promjene i SNSD-a nastavi, da možda i bude referenduma, iako ne sad, što je očito nakon povlačenja gospodina Dodika, nego negdje oko izbora. Da Evropa stavi našu aplikaciju u ladicu, da ne bude finansijske podrške... Onda smo se vratili veliki broj godina unazad. A onda mislim da se brzo neka ovakva šansa neće ponoviti. Zato je obaveza svih ključnih ljudi, koji iole razmišljaju o dugoročnoj budućnosti, da učine sve da prvi scenario prođe, a da se spriječi ovaj drugi - kaže Ivanić.

Po njegovim riječima, šanse za "prvi scenario" zaista postoje.

- Mislim da zavisi relativno malo i od nas, jer relativno malim naporima nas, a kad kažem nas, mislim na političku strukturu unutar BiH, i evropskih institucija, možemo doći do željenog scenarija. Kao što vrlo lako svako može iskoristiti i ove probleme, nestabilnosti, da se sve vrati unazad. Možda 60:40 u korist pozitivnog scenarija. Da, to je neka moja procjena, 60:40 u korist pozitivnog scenarija - ocijenio je Ivanić za "Oslobođenje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije