BiH

Ivanić - Jović: Razgovarano o projektima za održiv povratak

KRUPA NA UNI - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović razgovarali su danas sa rukovodstvom opštine Krupa na Uni o projektima čijom bi realizacijom bio omogućen održiv povratak u pogrmečkom kraju.

Ivanić je napomenuo da su svi stanovnici opštine Krupa na Uni - jedne od najsiromašnijih - povratnici, budući da su tokom ratnih dejstava napustili svoja ognjišta.

"S druge strane u opštini Sanski Most imamo veliku srpsku zajednicu, koja je i mentalitetom i drugim stvarima okrenuta ovom kraju i traži oslonac", rekao je Ivanić novinarima nakon sastanka.

On kaže da je cilj ove posjete priprema grupe projekata koji imaju za cilj da se komunikacijski povežu Hašani u opštini Krupa na Uni sa Palankom u opštini Sanski Most.

"Cilj je da ljudi budu međusobno povezani, što sada nisu i da to bude baza i oslonac povratka Srba u Sanski Most i Podgrmeč", rekao je Ivanić.

On je istakao da se ovom kraju u kojem je rođen i Branko Ćopić treba posvetiti puno veća pažnja, te naglasio da je projekat spomen područje "Bašta sljezove boje" veliki i da mora početi da se realizuje.

"Mislim da je to obaveza i zajedničkih institucija BiH. Možemo pomoći kroz Fond za povratak, koji Republika Srpska nije dovoljno iskoristila", smatra Ivanić.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović rekao je da je jedan od osnovnih zadataka resornog ministarstva održivi povratak i omogućavanje osnovnih uslova za život povratnicima.

"Ovdje je 255 domaćinstava bilo devastirano, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima pružilo je za 170 domaćinstava neke osnovne uslove za život, dok je potrebno popraviti još 85 stambenih jedinica", rekao je Jović.

On je naveo da je zadatak opštine Krupa na Uni da aplicira projekte prema resornom ministarstvu.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da je na sastanku razgovarano o nekoliko značajnih projekata, čija bi realizacija omogućila normalan život i održiv povratak.

"Prije svega, razgovarali smo o jednom ključnom infrastrukturnom problemu - snabdijevanju električnom energijom", rekao je Kličković.

On kaže da je bilo riječi i o projektu "Bašta sljezove boje", koji nije samo kulturni, već i ekonomski, privredni i socijalni, jer će omogućiti zapošljavanje.

"Razgovarali smo i o razvoju poljoprivrede na koju se ovo područje uglavnom oslanja, te o životnim pitanjima koja se tiču svakog građanina", kaže Kličković.

On je naveo da dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Krupu na Uni znači potvdu da će BiH pomoći ovom području.

Ivanić, Jović i predstavnici opštine Krupa na Uni posjetili su danas i spomen školu "Branko Ćopić" u Hašanima, rodnom mjestu književnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije