BiH

Ivanić: Početkom naredne godine aktiviranje MAP-a

Ivanić: Početkom naredne godine aktiviranje MAP-a
Foto: Ilustracija | Ivanić: Početkom naredne godine aktiviranje MAP-a

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da očekuje da bi, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine mogao da bude aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP), kao i da BiH uđe u novu fazu odnosa sa NATO.

Ivanić je nakon susreta delegacije BiH sa Sjevernoatlantskim savjetom NATO-a u Briselu rekao da nije bilo riječi o članstvu BiH u NATO-u jer je to pitanje o kojem ne postoji saglasnost u BiH.

"Tim poslom će se baviti neke druge generacije političara jer vrijeme za to još nije sazrelo", izjavio je Ivanić novinarima. 

On je naveo da su tokom susreta predstavljena dostignuća BiH, a članovi Savjeta upoznati su o napretku u vezi sa "Pregledom odbrane", planom modernizacije sredstava, dokle se stiglo sa knjiženjem vojne imovine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

"Međutim, glavna politička poruka bila je naša želja da se razmisli o uslovu striktnog knjiženja vojne imovine", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Ivanić je objasnio da, u slučaju da se čeka puno ispunjenje uslova, to potrajalo bar još nekoliko godina. 

Prema njegovim riječima, glavna argumentacija bila je da je BiH potrebno aktiviranje MAP-a jer o tome postoji politička saglasnost i vlasti i opozicije, te svih konstitutivnih naroda u BiH. 

"I to je jedna od rijetkih stvari oko koje u BiH postoji jedinstvo. Nadam se da smo uspjeli bar malo razbiti rezerve koje jedan broj zemalja ima prema ovome. Nadam se da će nakon ove posjete ponovo biti razmatren ovaj uslov", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Na sastanku je bilo riječi i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, koje je ocijenjeno izuzetno dobrim. 

"Naše jedinice su, prema ocjenama, među najboljim kada je riječ o zemljama članicama koje učestvuju u mirovnim misijama, posebno u Avganistanu, ali i u drugim prostorima, na primjer Africi. Iskazali smo opredijeljenost da to radimo i ubuduće", naveo je Ivanić. 

On je dodao da je bilo riječi i o višku naoružanja.

"Rekli smo da se to polako svodi na razumne mjere jer, prije svega, predstavlja bezbjednosno pitanje. Sve u svemu, na današnjem sastanku je bilo dosta pozitivnih stvari", kaže Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije