BiH

Ivanić: Samit u Beču doprinijeće smirivanju prilika u regionu

Ivanić: Samit u Beču doprinijeće smirivanju prilika u regionu
Ivanić: Samit u Beču doprinijeće smirivanju prilika u regionu

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da će predstojeći Samit o zapadnom Balkanu, koji se kao nastavak Berlinskog procesa 27. avgusta održava u Beču, doprinijeti smirivanju političkih prilika u regionu.

Ivanić je podsjetio da je od Berlinskog procesa proistekla inicijativa za BiH koja je omogućila ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju (SSP) i otvorila mogućnost da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je smatra da će se u Beču baviti više infrastrukturnim stvarima, napominjući da je tokom posljednje posjete Srbiji ukazao na značaj rekonstrukcije pruge Sarajevo – Beograd.

"Postoje i drugi projekti koje će iznijeti predstavnici Savjeta ministara i mislim da će se dominantno oko tog dijela razgovarati", rekao je Ivanić novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Na Samitu u Beču učestvovaće premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, koji će sa predstavnicima EU, Austrije i Njemačke razgovarati o zajedničkim projektima.

Kako je najavljeno u Beču, jedna od glavnih tema biće problem imigranata, ali i borba protiv ekstremizma, te pitanja koja se tiču regionalne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije