BiH

Ivanić: Silovanje nad srpskim političarima u institucijama BiH

Ivanić: Silovanje nad srpskim političarima u institucijama BiH
Ivanić: Silovanje nad srpskim političarima u institucijama BiH

SARAJEVO - Uvjeren sam da će Međunarodni sud pravde u Hagu u startu kao neosnovan odbaciti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije jer u pismu upućenom svoj trojici članova Predsjedništva BiH sud govori o Sakibu Softiću kao ranijem agentu i da je bio agent u originalnom slučaju koji je završen 2007. godine.

Istakao je to Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, dodavši da sud u pismu traži pojašnjenje statusa Sakiba Softića, koji je prije nekoliko dana predao zahtjev za reviziju presude.

"Zanimljivo je da zahtjev za pojašnjenje dolazi bez obzira što je član Predsjedništva Bakir Izetbegović predao i svoje pismo u kojem se pozivao na raniju odluku Predsjedništva. Evidentno je da sudu to nije bilo dovoljno. Potvrđuje se da će ovo pasti na prvom koraku“, dodao je Ivanić.

Naglasio je da je njegovo pismo od Međunarodnog suda pravde bilo otvoreno iako je bilo naslovljeno na njega zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova BiH pokrenulo istragu i ako se potvrdi da se to desilo u Ambasadi BiH u Hagu Ivanić će tražiti opoziv ambasadora.

Iz MIP-a je saopšteno da je Ivanićeva koverta bila otvorena i da to nisu učinile službene osobe u sjedištvu MIP-a, te je naloženo pokretanje procedura utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u MIP-u i Ambasadi.

Ivanić je dodao da to što se događa prelazi mjere razuma i da mu je sada jasno odakle ovo pismo Izetbegoviću prije nego što su ga svi dobili.

"Eto do čega dovodi paralelizam. Sve je to posljedica ohrabrenja koje je ta struktura dobila nalogom jednog člana Predsjedništva. Ovo je neka vrsta silovanja nad ljudima iz reda srpskog naroda u institucijama BiH“, rekao je Ivanić.

Kazao je da će ključni potezi morati biti na strani bošnjačkih političara. Naveo je da je i prvo pismo koje je dobio bilo otvoreno, i da je pokrenuo disciplinski postupak, ali je odgovorno lice oslobođeno.

Govoreći o pismu Međunarodnog suda pravde, Ivanić je istakao da je i očekivao da traže pojašnjenje statusa Softića. Naglasio je da je on pripremio odgovor koji će, zbog nepovjerenja, ići njegovim automobilom i sa njegovim poslanikom, ali će iz poštovanja prema članu Predsjedništva Draganu Čoviću prije same predaje sačekati 2. mart, koji je krajnji rok za slanje, jer Čović smatra da Predsjedništvo BiH treba da zauzme stav.

"Ja i Izetbegović ne možemo imati isti stav i zato mislim da će to vjerovatno završiti sa slanjem tri pisma. Pokušao sam da imamo sjednicu Predsjedništva i dođemo do stava makar preglasavanjem, ali drugi nisu htjeli“, dodao je Ivanić.

Kazao je da je u odgovoru sudu u Hagu naveo da je Softićev mandat okončan 2007. godine presudom, da je Softić sam pismom imenovao dva zamjenika, da nijedan zvaničan organ BiH nije donio odluku o pokretanju revizije nego ju je, nakon političke konsultacije unutar malog broja predstavnika Bošnjaka donio sam Softić.

"Agent je tu da zastupa zemlju, a ne da pokreće slučajeve u ime zemlje. Zahtjev za reviziju je stav pojedinca Softića i iza njega ne stoji Predsjedništvo, Savjet ministara ni Parlament BiH. To je privatni zahtjev pojedinca“, istakao je Ivanić.

Izetbegović je veče prije rekao da se pismom traži pojašnjenje u vezi legitimacije Softića prema odluci Predsjedništva od 4. oktobra 2002. godine, a razlog je to što su "zabunu stvorila privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnatka, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića“.

Izetbegović je ponovio stav da je Softić imenovan 2002. godine i ovlašten kao agent za sve prave postupke i da tom odlukom nije propisano ograničenje njegovog mandata niti je odluka stavljena van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije