BiH

Ivo Josipović: Budućnost regiona u rukama lidera

Ivo Josipović: Budućnost regiona u rukama lidera
Ivo Josipović: Budućnost regiona u rukama lidera

BANJALUKA - Narodi na ovim prostorima zaslužuju optimizam. Došlo je vrijeme da lideri zemalja zapadnog Balkana njihovu sudbinu preuzmu u svoje ruke.

U ovoj konstataciji juče su se složili predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, nakon sastanka u Banjaluci.

Josipović je naglasio da je ova posjeta nastavak saradnje Hrvatske sa BiH i RS, te da je zadovoljan što zajedno sa svojim kolegama iz Predsjedništva BiH i srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem širi optimizam u regionu.

"Ovakvim posjetama našim narodima ulivamo vjeru u bolju budućnost", istakao je predsjednik Hrvatske, koji je juče, na poziv kolegijuma "Nezavisnih novina", došao u posjetu Banjaluci kako bi primio nagradu za ličnost godine. Govoreći o priznanju koje je dobio od "Nezavisnih novina", rekao je da je to priznanje širokom pojasu ljudi, te da zemlje regiona ne mogu više djelovati onako kako su to prije činile.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je nakon sastanka novinarima rekao da zemlje regiona na svim poljima sve bolje sarađuju, te da su na sastanku razmijenjena mišljenja o nekoliko otvorenih pitanja.

"Razgovarali smo o pitanjima koja se tiču evropskog puta Hrvatske, kao i o formiranju vlasti u BiH", naglasio je Radmanović.

Oba člana Predsjedništva BiH su se složila da je Josipović donio optimizam u regionu, a bošnjački član Predsjedništva je istakao da je Josipović najviše doprinio da se poboljšaju odnosi susjednih država na Balkanu.

Josipović je ovom prilikom uputio svojim kolegama iz BiH zvaničan poziv da posjete Hrvatsku, s čim su se oba člana Predsjedništva BiH načelno složila.

Nakon razgovora sa svojim kolegama iz Predsjedništva BiH, Josipović je razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

Tom razgovoru prisustvovali su i predsjednici poslovnih zajednica RS i Hrvatske, te izbjegličkih organizacija.

Sa sastanka je poslata jasna poruka o saradnji, a Dodik je rekao da je povratak Hrvata u RS zagarantovan.

"Garantovana im je bezbjednost i pozivam ih sve da se vrate svojim kućama, ali isto tako očekujem da će biti obezbijeđen povratak Srba u Hrvatsku. Josipovićev prethodni dolazak u Banjaluku je jasan signal dobrih namjera", poručio je Dodik.

S druge strane, Josipović je rekao da Hrvatska čini sve da se izbjeglice vrate.

"Mislim da je to politika koja nam treba", naglasio je Josipović.

Predsjednici su konstatovali da je robna razmjena između RS i Hrvatske 25 odsto veća nego prošle godine, što je rezultat relaksiranijih odnosa.

Hrvatska će nastaviti pomagati BiH

Hrvatska treba da nastavi da pomaže ekonomski oporavak i stabilizaciju stanja u BiH, kazao je juče u Jajcu Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske.

Josipović se založio za nastavak podrške koju hrvatska vlada pruža Hrvatima zainteresovanim za povratak u tu državu.

On je u Jajcu razgovarao s predstavnicima političkog, privrednog i kulturnog života te opštine o problemima s kojima se suočavaju njeni stanovnici, kako je rekao, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

"Istakli smo potrebu da nastavka pomoći koju Vlada Hrvatske pruža izgradnji porušenih objekata i time pomaže povratak Hrvata", rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije