BiH

Ivo Josipović ličnost godine (video)

Ivo Josipović ličnost godine (video)
Ivo Josipović ličnost godine (video)

BANJALUKA - Ivi Josipoviću, hrvatskom predsjedniku, u ponedjeljak je na svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" u Banjaluci uručena nagrada "Ličnost 2010. godine", koju dodjeljuju "Nezavisne novine".

Ovo je sedmi izbor ličnosti godine kojeg tradicionalno organizuju "Nezavisne novine".

Josipović je u obraćanju prisutnima istakao da mu je čast je što prima nagradu Nezavisnih novina i što su ovdje svi oni sa skojima je uspješno sarađivao i da ovu nagradu vidi kao priznanje svima koji se bore za pomirenje, razumjevanje i suživot.

“Čast mi je što primam nagradu Nezavisnih novina i što su ovdje svi oni s kojima sam uspješno sarađivao" rekao je Josipović.

Josipović je na svečanosti uručenja nagrade kazao da je prošla decenija bila izuzetno teška, da su stradali nevini ljudi i da su se dogodile nezamislive okrutnosti.

"Neki zločinci su uhapšeni i procesuirani, mnogi, nažalost, nisu jer su van dometa pravosuđa i pravde. Zločin nema opravdanja i izuzetno je važno - zbog nas i onih koji dolaze nakon nas, da se zločini jasno utvrde, da se procesuiranju i osude, a da svaka žrtva dobije naše saučešće i poštovanje. To je naša građanska, ljudska i politička dužnost", rekao je Josipović.

On je izrazio uvjerenje da će Hrvatska i njeni susjedi jednog dana zajedno biti u Evropskoj uniji,  "kao partneri, prijatelji i saradnici", poručivši da vjeruje u dijalog, solidarnost i poštovanje.

Ističući važnost odnosa Hrvatske i BiH jer se zbivanja u jednoj odražavaju na drugu, Josipović je istakao da one imaju zajednički cilj - ravnopravno članstvo u EU, a "jedini izbor koji imamo je da budemo najbolji susjedi", poručio je hrvatski predjsednik.

Josipović je ponovio svoje opredjeljenje za omogućavanje održivog povratka izbjeglica, istakavši da sve najbolje što želi za Hrvatsku, želi i susjednim zemljama - BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

"Imam veliko povjerenje u novu zrelost i optimizam naših zemalja, mojih prijatelja, kolega koji vode susjedne zemlje. Mislim da smo pokazali da smo sposobni da se suočimo sa svim teškim pitanjima, da budemo otvoreni, jaki, da osudimo zlo koje se dogodilo i sa odlučnošću pogledamo u budućnost", naglasio je Josipović.

Predsednik je poručio da će Hrvatska "i danas i sutra - kada uđe u EU, biti oslonac" susjednim zemljama.

Josipović je ček na dve hiljade maraka koji mu je uručen, poklonio banjalučkoj Klinici za dječije bolesti.

Nagrade su uručene i najboljim ministrima u Savjetu ministara BiH, Vladi RS i Vladi FBiH po izboru čitalaca "Nezavisnih novina".

Aleksandra Džombića, ministra finansija RS i mandatara u obraćanju prisutnim nakon uručenja priznanja, za najboljeg ministara u Vladi RS, istakao da mu je cilj da radi u interesu RS.

“Cilj mi je da i u budućem periodu radim ono što je u najvećem interesu RS a ovo priznanje nas na to i obavezuje” rekao je Džombić.

U prethodnih 30 dana čitaoci su mogli putem SMS poruka i elektronske pošte slati svoje glasove za najboljeg ministra u ove tri kategorije, a u redakciju "Nezavisnih" je stiglo više od 100.000 glasova.

Koliko je interesovanje bilo najbolje pokazuje da se za praćenje ovog događaja prijavilo 37 predstavnika novinskih kuća, kako iz BiH, tako i regiona.

Sadika Ahmetovića, ministra bezbjednosti BiH, čitaoci su izabrali za najboljeg ministra u Savjetu ministara BiH. Za najboljeg ministra u Vladi RS naši čitaoci izabrali su Aleksandra Džombića, ministra finansija RS i mandatara za budući saziv nove vlade, dok je najbolji ministar Vlade FBiH, prema mišljenju čitalaca, Mustafa Mujezinović, federalni premijer.

Rajko Dukić, generalni direktor "Boksita" iz Milića, izabran je za najboljeg privrednika BiH, a nagrada "Nikola Guzijan" najboljem novinaru u BiH pripala je Vanji Furtuli, novinarki i urednici na Radio-televiziji Republike Srpske.

Na manifestaciji "Ličnost 2010. godine" posebno priznanje "Prva dama bh. politike" pripalo je Borjani Krišto, predsjednici Federacije BiH, dok je posebno priznanje za investiranje u BiH pripalo Stipi Matiću, osnivaču i vlasniku "M San grupe" iz Zagreba.

Manifestaciji su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Boris Tadić, Filip Vujanović i Milorad Dodik, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kao i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Na svečanosti u hotelu "Bosna" u Banjaluci, gdje je održana manifestacija "Ličnost godine" prisustvovalo je i više stranih ambasadora akreditovanih u BiH, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ministri u Vladi RS, Vladi FBiH i Savjetu ministara BiH, predstavnici najvećih političkih stranaka, poslanici u parlamentu RS, parlamentu BiH, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, te istaknute ličnosti iz kulturnog, javnog i sportskog života RS i FBiH.

Ličnosti godine

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske

Predsjednik Ivo Josipović nedavno je rekao da ima "dobru vijest" da u njegovoj zemlji više nema političke opstrukcije u privrednoj saradnji sa Srbijom. U "Nezavisnim novinama" kažu da je Ivo Josipović dobra vijest za cijelu regiju.

Zato što je predvodnik jedne nove generacije državnika, bez ratne prošlosti, koji plijene obrazovanjem, smirenošću, uglađenošću, elokvencijom i spremnošću na saradnju. Snažno podržava evropske integracije cijelog regiona. Pronašao je modus da se konačno riješe pitanja stambenog zbrinjavanja izbjeglih iz Hrvatske. Zalaže se za povratak i dalje malobrojnih Hrvata u Republiku Srpsku.

Aleksandar Džombić, ministar finansija Republike Srpske

Obavljajući dužnost ministra finansija, za koju će mnogi reći da je najnezahvalnije mjesto u Vladi, Aleksandar Džombić je sa svojim timom uspio da očuva finansijsku stabilnost RS, smanji javnu potrošnju, uvede finansijsku i poresku disciplinu, značajno unaprijedi regulatorni okvir finansijskog sektora, kao jedne od osnovnih pretpostavki za razvoj stabilnog i zdravog finansijskog sistema...

Mustafa Mujezinović, premijer Federacije BiH

Finansijska stabilizacija Federacije BiH u jeku globalne ekonomske krize najveći je izazov s kojim se morao izboriti Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, u svom jednoipogodišnjem mandatu.

Svog prethodnika Nedžada Brankovića zamijenio je u momentu kada je FBiH bila dovedena na ivicu finansijskog kolapsa. Iako i nije imao baš svesrdnu podršku ovdašnje javnosti, istrajao je na svom obećanju da će javna potrošnja u FBiH biti smanjena.

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH imalo je ključnu ulogu u ispunjavanju uslova Evropske unije za viznu liberalizaciju, koju su bosanskohercegovački građani dugo čekali. BiH je, dok je na čelu Ministarstva bezbjednosti BiH, ostvarila značajan napredak na području unapređenja saradnje s evropskim agencijama za sprovođenje zakona "Europolom", "Frontexom", te SECI/SELEC centrom.

Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH

Borjana Krišto jedna je od rijetkih žena u BiH koja deset godina u kontinuitetu obavlja važne funkcije na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Njenim neizborom za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima (osvojila 109.758 glasova) propuštena je prilika da prvi put od nastanka BiH na čelo države dođe žena, ali je nagrada za uspješan rad ubrzo stigla iz SAD, gdje je magazin "Glamur" svrstava među 18 najuspješnijih žena svijeta u 2010. godini.

Stipo Matić, osnivač i vlasnik "M San grupe"

Početkom prošle godine u okviru "M San grupe" počela je s radom kompanija "M San ulaganja", čija je osnovna poslovna orijentacija ulaganje i oživljavanje preduzeća kojima je osnovna djelatnost poljoprivreda i prehrambena industrija na području Hrvatske i BiH.

Iz "M San grupe" najavljuju da je dosadašnje ulaganje u BiH tek investicioni početak, te da imaju plan ulaganja u poljoprivredu s ciljem stvaranja savremenih poljoprivrednih kompanija koje će biti nosioci razvoja privrede zemlje.

Rajko Dukić, generalni direktor kompanije "Boksit" iz Milića

Prihod kompanije "Boksit" iz Milića u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 57 odsto uz značajno povećanje produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja.

Posebno važno za kompaniju, radi pozicioniranja na tržištu, diverzifikacije proizvodnje i kreiranja poslovne stabilnosti, bila je realizacija nekoliko novih programa iz oblasti drvoprerade, eksploatacije i prerade mineralnih sirovina, proizvodnje hrane i drugih.

Vanja Furtula, novinarka i urednica RT RS

Vanja Furtula u godini koja je za nama uspjela je da vrati dostojanstvo profesiji i otvori vrata svoje emisije "Intervju" sagovornicima iz cijele BiH i regije.

Promovisala je kulturu dijaloga i kada je pitala ono na šta njeni sagovornici radije ne bi odgovorili. Izbjegavajući napadački medijski trend gledaocima nije uskratila informacije, ni otvaranje tema iz svih segmenata društva. Isti pristup Vanja Furtula pokazala je i u svojim prilozima emitovanim u informativno-političkim emisijama RT RS.

Dosadašnje ličnosti godine:

2009.   Tanja Fajon, predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana

2008.   Sulejman Tihić, lider Stranke demokratske akcije (SDA)

2007.   Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH

2006.   Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske

2005.   Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko

2004.   Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije