BiH

Izborna kampanja počinje 2. septembra

Izborna kampanja počinje 2. septembra
Izborna kampanja počinje 2. septembra

SARAJEVO - Izborna kampanja u BiH, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja zvanično počinje 2. septembra i trajaće 30 dana, odnosno do lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobar, saopšteno je danas iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Regulatorna agencija podsjeća medije na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja, 2. septembra, do dana održavanja lokalnih izbora u BiH 2. oktobra.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, saopšteno je iz RAK-a.

RAK podsjeća da su pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni da dostave Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Agencija podsjeća i da izborna ćutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Izborna ćutnja počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb- stranici RAK-a /rak.ba/, a lista ovjerenih političkih subjekata za ove izbore može se naći na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH izbori.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije