BiH

Izetbegović: Dodik kao japanska maska sa dva lica

Izetbegović: Dodik kao japanska maska sa dva lica
Izetbegović: Dodik kao japanska maska sa dva lica

Ne znam da li će doći do referenduma u RS. U svakom slučaju, on neće moći imati efekte, jer odluka Ustavnog suda BiH je konačna i obvezujuća i ne može se referendumima o takvim stvarima da odlučuje, istakao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA.

Izetbegović je za agenciju "Anadolija" rekao kako predsjednik RS Milorad Dodik vodi dvostruku politiku.

To je ona politika, kaže Izetbegović, ”kao japanska maska sa dva lica”.

"Imate jedno lice i jednu politiku koja se očitovala tu nedavno, pored Sarajeva, tu u Istočnom Sarajevu kada smo riješili neke bitne stvari, jako bitne za BiH, kada je BiH dobila vetar u leđa u odnosu na naš evropski put. To je jedno. A, drugo je što se, paralelno tome, uporno ta politika vraća nazad, pokušava političkim sredstvima postići ono što nije postigla vojnim sredstvima, pobuđuje strasti stare 25 godina, emocije, ambicije. Ta politika može postati robom toga duha, kojeg će eventulano izvući iz tog mulja starog 25 godina. Onako kako je Slobodan Milošević na kraju morao da vrati ono što mu je taj nacionalistički duh koji je on pustio iz boce naređivao", rekao je Izetbegović.

"Ne možete vi na referendumu recimo pitati narod – je li on zato da otplaćujete dug koji ste uzeli od MMF. Narod da bi se narod radije da njegova deca i unuci ne otplaćuju dug. Ne možete takvu stvar da radite. Ne možete srušiti mirovni sporazum, srušićete mir u zemlji ako se to nastavi. Prema tome, očekujem od institucija i međunarodnih organizacija, od svih onih u BiH odgovornih da ovakve stvari zaustavljaju na vrijeme dok nisu dobile zamah, a pijre svega očekujem to od Srba, u prvom redu u BiH", kaže Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije