BiH

Izetbegović: Erdoan vođa svih muslimana

Izetbegović: Erdoan vođa svih muslimana
Izetbegović: Erdoan vođa svih muslimana

BANJALUKA - Pobjeda Redžepa Tajipa Erdoana na predsjedničkim izborima u Turskoj predstavlja pobjedu svih muslimana na svijetu, rekao je u Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako su javile agencije, on se u subotu direktno video-linkom uključio u finalni Erdoanov predizborni skup iz Visokog, gdje se održavala promocija knjige o Erdoanu, u koju su se direktno uključile kamere, nazvavši Erdoana "našim vođom" i time mu direktno dao podršku na izborima. Izetbegović je u svom obraćanju poručio da očekuje od turskog naroda da Erdoanu pokloni najmanje dva mandata "za sve što je učinio za oživljavanje i jačanje turske države, kao i za sve muslimane, a najprije za Bošnjake u BiH".

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdoana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom bosanskohercegovačkom ratu", rekao je Izetbegović i dodao da njegova pobjeda predstavlja pobjedu milijardu muslimana od Kaira do BiH.          

 Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika, poručio Izetbegović

Za razliku od Izetbegovića, turski premijer je bio umjeren i u predizbornom obraćanju pozvao Bošnjake na mir i suživot sa Srbima i Hrvatima.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da su Izetbegovićevi stavovi dobro poznati. Kako je navela, takve izjave pokazuju da je BiH nemoguća država jer bošnjački političari vide BiH kao bošnjačku zemlju na štetu druga dva naroda koja u njoj takođe žive.

"Bez obzira na to što to Izetbegović koristi u predizborne svrhe, smatramo da je važnije da je on time jasno poslao poruku međunarodnoj zajednici koja je doskora zdušno podržavala SDA", naglasila je Majkićeva.

Miroslav Kojić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, takođe ističe da ga takve izjave ne iznenađuju.

"To su samo pokušaji da sebe napravi nekakvim nacionalnim junakom i na Turskoj ubere koji politički poen pred naše izbore. Turska je dovoljno ozbiljna da zna razlikovati političku kampanju od političke realnosti", rekao je Kojić.

Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a, smatra da je ta izjava data isključivo za predizborne potrebe, ali da predstavlja opomenu svim predstavnicima RS u zajedničkim organima.

"Svi treba da imaju na umu da zajedno sa razvojom RS treba da se vodi računa o njenoj poziciji unutar BiH jer još postoje neki koji bi voljeli da njene nadležnosti budu manje nego što ih ona ima danas", izjavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije