BiH

Izetbegović: Rezultati sastanka u Istanbulu mogli bi biti istorijski

Izetbegović: Rezultati sastanka u Istanbulu mogli bi biti istorijski
Foto: Anadolija | Izetbegović: Rezultati sastanka u Istanbulu mogli bi biti istorijski

ISTANBUL - Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug", kazao je Izetbegović.

On je rekao da je turski predsjednik Erdoan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

"To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom", kazao je Izetbegović za N1.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u istanbulskoj palati Mabeyn.

Bakir Izetbegović je za N1 kazao da bi današnji sastanak mogao biti istorijski, a otkrio je i zbog čega. Prvi razlog je trasa autoputa od Sarajeva do Beograda i nazad, a kao drugo je istakao izjavu Aleksandra Vučića da "BiH više nikada neće imati problema zbog Srbije".

Na pitanje da li je zaboravio sazivanje Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije i medijske naslove u Srbiji nakon njegovih  izjava, Izetbegović je odgovorio da nije ništa zaboravio, a preko svega može da pređe ako će se raditi bolje, na miru, na stabilnosti, na poboljšanju odnosa.

“Na takvim odnosima koji će omogućiti da više nikoga na Balkanu ne zaboli glava i da više niko nema problema. Ove dvije stvari o kojima smo danas razgovarali dakle, mir na Balkanu i izgradnja mega projekta koji bi napravio krug i povezao nas dalje prema Pazaru, Prištini, Albaniji, Turskoj je od ogromnog značaja", rekao je Izetbegović za N1.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjenika RS Milorada Dodika da ne može predstavljati BiH, Izetbegović je odgovorio da ne smatra da je postizanje bilo čega što je u korist svima bilo kakav šamar. “Ja ne mogu dogovarati ovakve stvari, ali mogu trasirati dogovor. Gospodin Vučić i ja smo pozvani na radni sastanak, a ja sam radio na linijama onoga što je državni parlament BiH zacrtao, a to je put preko Tuzle ka Beogradu i to je postignuto. Mislim da ako ne bude kaprica i bespotrebnih balkanskih tvrdoglavosti na kakve smo naučili, ovo bi mogao biti jedan istorijski dan", odgovorio je Izetbegović.

Na pitanja šta očekuje na razgovorima u Briselu Izetbegović je rekao da prijatelji u EU i širom svijeta, u izvjesnoj mjeri podcjenjuju problem koji imamo u BiH, da im se čini da je to jednostavno riješiti.

“Da je jednostavno riješiti, bilo bi riješeno u posljednjih 10 godina. Stvar je sudara principa, građanskog pricnipa koji garantuje svakome u BiH da može biti kandidovan i da može birati bilo koga. U suprotnosti je ovo što je HDZ predložio. To je sudar dva principa. Moramo poštovati presudu Sejdić-Finci, trebali bi poštovati stav Savjeta za spoljne poslove EU koji je jasno kazao da ne možemo ići u smjeru kojim je krenuo HDZ i to dvoje nije lako približiti. Ali zato imamo prijatelje da nam u tome pomognu i vidjećemo šta nam ima gospodin Daul ponuditi i kakve su njegove preporuke", kazao je Bakir Izetbegović na pitanje novinarke N1 koja je u Istanbulu pratila današnji sastanak.

(n1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije