BiH

Izetbegović ponudio ruku pomirenja DF-u

Izetbegović ponudio ruku pomirenja DF-u
Izetbegović ponudio ruku pomirenja DF-u

SARAJEVO, MOSTAR - Nakon što je u nedjelju Demokratska fronta (DF) napustila parlamentarnu većinu, lider SDA Bakir Izetbegović, koji pokušava da dogovori novi sastav Vlade Federacije BiH, našavši se u gotovo bezizlaznoj situaciji, DF-u je danas ponudio ruku pomirenja.

Izetbegović je, naime, poslije sjednice Kolegija SDA izjavio da će pozvati DF da se vrati u koaliciju.

"Nadam se da mogu promijeniti mišljenje, kao što su ga i dosad mijenjali, ali u jednom pozitivnom pravcu", rekao je Izetbegović, dodavši da se nakon prekida pregovora nije čuo sa Željkom Komšićem, liderom DF-a.

Dodao je da se nada povratku DF-a, ali da će, aka DF ne pristane, tražiti alternativu - ići će u formiranje manjinske vlade ili nešto drugo.

"Sve je moguće, ali bismo željeli napraviti koherentnu piramidu vlasti, bez raznovrsnijih koalicija na raznim nivoima, htjeli bismo da završimo posao sa DF-om", poručio je Izetbegović.

I Senad Šepić, član Predsjedništva SDA, rekao je kako se nada da će se pregovori o formiranju vlasti na svim nivoima nastaviti s istim partnerima.

U suprotnom, vlast će biti veoma teško formirati, što proizilazi i iz stavova više sagovornika "Nezavisnih", dobro upućenih u stranačke pregovore, ali i saznanjima koja su procurila iz centrala ovih partija.

Računica jednostavna

Sada je pred Izetbegovićem, kao aktuelnim liderom pobjedničke stranke (koja je pozvana da oformi novu izvršnu vlast), nekoliko mogućnosti, ali ispunjenje bilo koje od njih u ovom trenutku bilo bi ravno svojevrsnom političkom avanturizmu.

Računica je jednostavna. SDA i HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji broji 98 delegata, imaju 38 ruku, a da bi formirali većinu potrebno im je još najmanje 12 - ukupno 50.

Ako se DF (14 mandata), čiji su predstavnici demonstrativno napustili pregovore, nezadovoljni izigravanjem ranije postignutog dogovora s Izetbegovićem, ne predomisli, pred liderom SDA teške su odluke.

Da li u novu većinu pozvati Fahrudina Radončića i njegov SBB (16 mandata) ili se, pak, obratiti SDP-u (12 mandata), s kojim je SDA već bila u dugogodišnjem braku iz kojeg su isplivale mnogobrojne afere? Ili možda u koaliciju pozvati nekoliko manjih parlamentarnih stranaka, HDZ 1990, BPS, SBiH i A-SDA, koje zajedno imaju 12 mandata?

Pošto se nijedna od ovih opcija ne čini politički izglednom, jer bi potpredsjedniku SDA poljuljale poziciju u stranci, Izetbegoviću je preostalo ili da sa HDZ BiH formira manjinsku vladu, što bi već bio teški hazard, ili da se za pomoć obrati DF-u i Željku Komšiću.

USLOVI DF-a: Takav potez, sa druge strane, nesumnjivo sa sobom vuče i određene nove uslove koje bi diktirao DF, što nam je potvrđeno i u ovoj stranci.

"Sada više ne važi nijedna ranija ponuda, sada su novi uslovi. Sada će SDA morati da se spusti na pet ministarstava", poručuje Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a i član pregovaračkog tima.

Navodi da će o tome hoće li DF nastaviti pregovore odlučiti stranački organi.

"Neka sada veliki izborni pobjednici izvole da formiraju vladu. Pa evo, formirajte vladu ako možete?! Ja sam siguran da su Izetbegovićevi savjetnici sada presretni jer mogu dobiti 11 ministarstava i uživati u naredne četiri godine", zaključuje Suljagić.

Pojedini potpredsjednici SDA, međutim, izvjesno je pokušaće da "isprave štetu" koju je u pregovorima prouzrokovao Izetbegović.

Tako Sadik Ahmetović podsjeća da je jačanje institucija BiH prioritet SDA.

"Poruke koje smo nedavno čuli iz Beograda i Mostara su gotovo identične. Dakle, probosanski blok se mora okupljati, a ne rasparčavati. Mora se ponovo sjesti, jer razgovor nema alternativu, ali odnose prije svega moraju izgladiti SDA i DF. Mislim da prioritet SDA u ovom trenutku mora biti sastanak sa DF-om", zaključuje Ahmetović.

Održati koaliciju

Adil Osmanović, još jedan potpredsjednik SDA i po utjecaju drugi čovjek stranke, naglašava da treba učiniti sve da se koalicija SDA, DF, HDZ održi.

"To je dobra koalicija, a DF je stranka probosanske orijentacije, čiji se program rada u mnogim segmentima poklapa s programom SDA. Ovo je ozbiljno i krupno političko pitanje i treba učiniti maksimalne napore da se ova koalicija održi", poručuje Osmanović.

Tokom jučerašnjeg dana do zvaničnika HDZ BiH, stranke koja je u ovom procesu barem zasad prošla neokrznuta, nismo uspjeli doći. Dragan Čović, lider HDZ- BiH, bio je nedostupan, a njegovi najbliži saradnici Marinko Čavara (potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Federacije) i Nikola Lovrinović (zamjenik predsjednika HDZ-a), nisu odgovarali na naše pozive.

Dragan Čović u nedjelju je nakon prekida razgovora naglasio kako će unutar HDZ BiH biti dogovoreno kako će se pregovori o formiranju Vlade FBiH nastaviti. Dodao je kako vjeruje da vlast, Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, može biti formirana do 11. marta, kada je i zakonski rok za fomiranje Vijeća ministara BiH.

Sve propalo zbog Ramića?

Kako saznajemo od zvaničnika bliskih pregovarima, nedjeljni dogovor SDA, DF-a i HDZ-a je propao zbog Izetbegovićevog nastojanja da po svaku cijenu Ministarstvo za izbjeglice, koje je trebalo da pripadne DF-u, zadrži za Edina Ramića, svog savjetnika u Predsjedništvu BiH. Naime, DF je bio pristao na četiri ministarstva, a da petog ministra zajedno imenuju sa SDA, pri čemu bi zadržali srpsku kvotu. Po ovom dogovoru, HDZ-u bi pripalo šest ministarstava, pet hrvatskih i šesto iz reda ostalih. Dogovor je navodno bio blizu realizacije, ali je zbog insistiranja na izbjeglicama za Ramića sve propalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije