BiH

Jedne uštede neustavne, a druge nesprovodive

Jedne uštede neustavne, a druge nesprovodive
Jedne uštede neustavne, a druge nesprovodive

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma bh. parlamenta razmatrali su danas dva prijedloga zakona koji predviđaju smanjenje plata funkcionera, a u višesatnoj burnoj raspravi zaključeno je da je jedan prijedlog neustavan, a drugi i neustavan i neprovodiv.

Niko Lozančić, poslanik HDZ BiH, predložio je da po hitnom postupku bude usvojen zakon o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u cijeloj BiH, koji definiše maksimalne plate za najviše funkcionere BiH, entiteta, Brčko distrikta, kantona i opština.

Zastupnici SNSD-a usprotivili su se hitnoj proceduri jer ona ne dozvoljava popravke, a najoštrije su se pobunili jer Lozančićev prijedlog podrazumijeva zadiranje u nadležnosti nižih nivoa vlasti, što smatraju neustavnim.

Hitnu proceduru usvajanja ovog zakona, koji bi se primjenjivao odmah na ovaj saziv vlasti, prihvatili su SDA, SDP i SBiH, dok su iz SBB-a rekli da su principijelno protiv hitnog postupka osim u slučaju zakona koji se tiču euroatlantskih integracija.

Milorad Živković (SNSD), predsjedavajući Predstavničkog doma, predložio je zakon koji podrazumijeva samo smanjenje plata za članove Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i parlamenta za oko 42 odsto i primjenjivao bi se tek na idući saziv vlasti.

Iako su sve stranke na prošloj sjednici podržale principe ovog prijedloga zakona (prvo čitanje), juče je u raspravi o amandmanima došlo do verbalnog sukoba između SDA i SNSD-a, te optužbi kako jedna, odnosno druga stranka ni ne želi da bude usvojeno rješenje koje bi uštedjelo budžetski novac.

SDA je dan uoči sjednice uložila amandman na ovaj prijedlog po kojem bi se zakon primjenjivao odmah po usvajanju, što je usvojila i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma.

Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a, kazao je da je zbog ove intervencije SDA Živkovićev prijedlog izmasakriran i cijeli prijedlog je postao neustavan jer Ustav BiH još ne dopušta smanjenje plata funkcionerima u vrijeme trajanja njihovog mandata.

"Neustavan zakon bi sutra neko mogao oboriti pred Ustavnim sudom, pa bi sve ovo bilo varanje građana. I predstavnik Ministarstva finansija BiH je rekao da je ovaj prijedlog zakona u paketu neprovodiv i problematičan, pa da sačekamo mišljenje Vijeća ministara koje sutra zasjeda", rekao je juče Kalabić, podržavši tako prvobitni prijedlog svoje stranačke koleginice Dušanke Majkić.

Živković je kao najveću platu u institucijama BiH (za članove Predsjedništva BiH) bio predložio 3,3 prosječne (2.765 KM umjesto 4.756 KM), a SDA je uložila amandman da to bude pet prosječnih plata.

Kalabić je zato upitao kolege iz SDA kako to zagovaraju uštede ako predlažu povećanja sa 3,3 na pet prosječnih plata. Salko Sokolović i Amir Fazlić iz SDA odgovorili su da će njihova stranka podržati i Živkovićeve koeficijente, uz uslov da se zakon primjenjuje i na aktuelni, a ne tek na budući saziv vlasti.

"Zahtjeve građana o mjerama štednje treba hitno da pretvorimo u zakon. Vama se, očigledno, i ne smanjuju plate", rekao je Sokolović Kalabiću.

U raspravi je istaknuto da bi, u poređenju sa Živkovićevim prijedlogom koji znači smanjenje za 42 odsto, usvajanje SDA amandmana o koeficijentima dovelo do rezanja plata samo za 15 odsto "što je mnogo manje od onog što traže nezadovoljni građani".

Šefik Džaferović (SDA) podsjetio je sve poslanike da su, uz dva zakona, u parlamentarnoj proceduri i tri poslaničke inicijative o smanjenju ostalih primanja parlamentaraca. "Kako su stvari krenule bojim se da će se obistiniti ona naroda 'tresla se gora, rodio se miš'. Previše je inicijativa a još ništa nismo učinili iako svi ovdje rekosmo da su opravdani zahtjevi građana za smanjenje naših plata i primanja", ocijenio je Džaferović.

Beriz Belkić, poslanik opozicione SBiH, i Niko Lozančić upozorili su na opasnost da u parlamentu BiH, koji je zatrpan inicijativama i prijedlozima zakona o uštedama, na kraju ništa ne bude usvojeno.

"Čim smo ovdje došli u situaciju da bi, ne daj bože, nešto od predloženog moglo biti i usvojeno, odmah je došlo do ovih problema i sporenja", istakao je Lozančić, dodavši da je nepotrebno čekati stav Vijeća ministara ako je već Ministarstvo finansija reklo da je Živkovićev  prijedlog neprovodiv.

Drago Kalabić je ponovio da prije izjašnjavanja o zakonu treba sačekati stav Vijeća ministara BiH jer predlagaču "ne treba optužba da je napravio neprimjenjiv zakon".

U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" poslanici nisu bili obavili raspravu o svih 50 tačaka dnevnog reda, nakon čega je tek trebalo da glasaju o sudbinama zakona koje su predložili Živković i Lozančić, ali i o poslaničkim inicijativama SDA i SDP-a o redukciji ostalih privilegija bh. parlamentaraca.

Ljubiću žao njegove plate

Tokom rasprave o Živkovićevom prijedlogu zakona varnice su najviše sijevale između Dušanke Majkić (SNSD) i poslanika SDA Šefika Džaferovića. Majkićeva je optužila Džaferovića da je predlaganjem jednog amandmana "napravio kvaku 22" jer je, suprotno izvornoj verziji, obuhvatio i plate na nižim nivoima u BiH.

"Izmislili ste! Nismo obuhvatili druge nivoe, nasilno tumačite", ustvrdio je Džaferović, na šta mu je Majkićeva odgovorila da "prosipa demagogiju".

U poslaničkoj raspravi jedino je Božo Ljubić (HDZ 1990), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, izjavio da će biti iskren.

"Evo, meni osobno nije u interesu da mi se smanji plaća. No, zbog okruženja u kojem živimo mislim da svi treba da snosimo teret teške socijalne situacije", objasnio je Ljubić.

VSTS, Sud i Tužilaštvo

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), Sud i Tužilaštvo BiH pozvali su Savjet ministara BiH da sa dnevnog reda naredne sjednice skine Nacrt zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH jer sadrži niz tehničkih i suštinskih nedostataka.

VSTS, Sud i Tužilaštvo smatraju da bi usvajanjem tog nacrta zakona bila ugrožena nezavisnost pravosuđa i dovelo ga u podređen odnos institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije