BiH

Jedni za gradnju mosta na Pelješcu, drugi za obustavu

SARAJEVO, BANJALUKA, NEUM - Moguća obustava izgradnje pelješkog mosta, kako je prije nekoliko dana nagovijestila nova hrvatska premijerka Jadranka Kosor, u nadležnim institucijama BiH je izazvala oprečna mišljenja.

Tako u resornom ministarstvu BiH smatraju da bi obustava izgradnje ovog mosta izazvala negativne posljedice jer bi usporilo priključivanje saobraćajnog sistema BiH na evropske koridore, dok u Predsjedništvu BiH ostaju pri svojim stavovima da bi izgradnja tog mosta zatvorila mogućnost izlaska BiH na otvoreno more.

Rudo Vidović, ministar komunikacija i transporta BiH, smatra da je izgradnja mosta na Pelješcu pitanje Vlade Republike Hrvatske. On je istakao da kada je u pitanju stav Savjeta ministara BiH i ovog ministarstva ne bi povezivao pitanje mosta s pitanjem razgraničenja između BiH i Hrvatske.

"Ono što mogu reći je da u potpunosti podržavam sporazum između dvije zemlje kada je u pitanju gradnja jadransko-jonske ceste koja bi bitno riješila prometno pitanje kroz južni i jugoistočni dio BiH", kazao je Vidović.

On je potvrdio da je pokrenuo inicijativu za priključne tačke u gradnji strateškog projekta autoputa na koridoru 5c na Svilaju i na izgradnji mosta između Gradiške i Okučana, kao i u Brčkom.

"Očekujem u narednim danima sastanak s Božidarom Kalmetom, ministrom mora i prometa Hrvatske, u vezi sa ovim pitanjima. Bez obzira u kom se dijelu prometnica Hrvatske mi priključili, to je u interesu BiH", smatra Vidović.

On je kazao da ne vidi zbog čega bi izgradnja tog mosta bila problem ako hrvatske vlasti žele riješiti pitanje svojih saobraćajnih tokova, te da ne želi komentarisati da li bi taj most otvorio ili zatvorio izlaz BiH na otvoreno more.

Sa druge strane, dio Predsjedništva BiH je ostao pri svojim ranijim stavovima, prema kojima se zahtijeva odlaganje bilo kakvih izvođenja radova dok BiH i Hrvatska prethodno ne riješe pitanja izlaza na more.

Sanja Bagarić, savjetnik za odnose s javnošću u Kabinetu Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, je kazala da zvanična politika prema ovom pitanju ostaje nepromijenjena, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska.

"Naša zemlja će insistirati i ostati na politici zaštite svojih interesa. Nadamo se da će nova hrvatska premijerka i njena vlada imati više obzira u vezi sa rješavanjem ovog pitanja od svojih prethodnika", izjavila je Bagarićeva.

Ona je napomenula da je u interesu obje države da se ovo pitanje što prije riješi, te da bi se uskoro trebala ostvariti ponovna korespondencija između nadležnih u ovom slučaju.

Iz Kabineta Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH, su kazali da nemaju komentar na ovo pitanje, te napomenuli da od zvaničnog pisma koje je Predsjedništvo BiH uputilo hrvatskim vlastima za rješavanje pitanja izgradnje mosta nije bilo komunikacije i razgovora o ovom sporu.

U pismu koje je Predsjedništvo BiH poslalo hrvatskim vlastima je navedeno da se prije izgradnje mosta kopno - Pelješac trebaju razgraničiti teritorijalna mora BiH i Hrvatske kako bi se utvrdilo da li planirani most prelazi teritorijalno more BiH.

Takođe je rečeno da primjena ravnih polaznih linija između ostrva Vodnjak i rta Proizd nije u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora, s obzirom da te linije odvajaju teritorijalno more BiH od otvorenog mora.

U Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nismo uspjeli da dobijemo odgovor na ovo pitanje.

Jadranka Kosor, novoimenovana predsjednica Vlade Republike Hrvatske, je poslije preuzimanja te dužnosti nagovijestila da je moguća obustava izgradnje pelješkog mosta zbog delikatne privredne situacije u kojoj se zemlja nalazi.

"Moramo smanjiti izdvajanja u svim stavkama, za što mislimo da bi moglo pomoći gospodarstvu. Investicije ćemo smanjivati gdje god budemo mogli", kazala je tada Kosor i napomenula da će se nastojati da se ne narušava zacrtani plan i program vladajućeg HDZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije