BiH

Jenča: Napredak u BiH se može postići samo boljim razumijevanjem prošlosti

Jenča: Napredak u BiH se može postići samo boljim razumijevanjem prošlosti
Foto: X/Printscreen/Ilustracija | Jenča: Napredak u BiH se može postići samo boljim razumijevanjem prošlosti

NJUJORK - Napredak i trajni mir u BiH mogu se ostvariti samo boljim razumijevanjem prošlosti kroz traženje istine i priznavanje odgovornosti, a svi u BiH treba da rade na pomirenju i borbi protiv govora mržnje, izjavio je večeras pomoćnik generalnog sekretara UN za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku, Miroslav Jenča.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku o situaciji u BiH podsjetio da postoji konsenzus lidera na nivou BiH da su evrointegracije najbolji put za stabilnost BiH.

Jenča je naveo da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš podržao napore BiH na putu evrointegracija i saradnju sa svim strukturama u zemlji.

Prema njegovim riječima, Guterešov pomoćnik za pitanja genocida izrazio je zabrinutost zbog onoga što je nazvao "secesionostičkim prijetnjama", poricanjem navodnog "genocida" i veličanja ljudi koje je nazvao ratnim zločincima.

Jenča smatra da "takva retorika predstavlja prijetnju za pomirenje u BiH".

"Generalni sekretar pozivao je sve u regionu i šire da se bore protiv govora mržnje i narativa zastrašivanja. Svi moraju da to ispoštuju, uključujući medije. Svi moraju da promovišu pomirenje, a institucije treba da pomognu da se sve strane konstukrivno suoče sa prošlošću i da rade u korist napretka svih građanja u BiH", dodao je Jenča, prenosi "Tanjug". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije