BiH

Kantrimen: Dijalog i saradnja uslovi za EU i NATO

SARAJEVO- Zamjenik državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen izjavio je danas u Sarajevu da će BiH moći da ispuni sve potrebne uslove za ulazak u Evropsku uniji i NATO tek kada među političarima bude postojala volja za konstruktivnu saradnju i međusobni dijalog, a prvi korak je formiranje Savjeta ministara BiH.

Kantrimen je tokom sastanka s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom rekao da su SAD opredijeljene za cjelovitu BiH sa dva snažna entiteta i tri konstitutivna naroda, uz ostvarenje njihove pune ravnopravnosti, saopšteno je iz Budimirove kancelarije.

U saopštenju je još navedeno da su SAD otvorene u pružanju pomoći

BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ocijenio je da se odnosi dva

entiteta moraju intenzivirati radi dobrobiti naroda i građana i uspješnije budućnosti države BiH.

Budimir je poručio da federalna vlada i on lično daju "svoj maksimum u kreiranju pozitivnog okruženja koje će učiniti BiH bezbjednom i stabilnom zemljom i omogućiti stvaranje svih nužnih pretpostavki za trasiranje evroatlantskog puta BiH".

Tokom sastanka, kako je navedeno, istaknuta su tri najvažnija pitanja - ravnopravnost naroda i građana u Federaciji BiH i u BiH, borba protiv korupcije i kriminala koja je uslovljena nezavisnošću sudstva, te omogućavanje održivog povratka iseljenim i raseljenim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije