BiH

Karadžić i Gotovina dijele jagnje za Uskrs

Karadžić i Gotovina dijele jagnje za Uskrs
Karadžić i Gotovina dijele jagnje za Uskrs

Hag - Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske i hrvatski general Ante Gotovina, podijeliće ove godine jagnje za Uskrs iza zidina haškog kazamata u Sheveningenu.

I dok hrvatski general možda neće imati baš dobar apetit jer je prije 10 dana osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima u akciji „Oluja“, ratni predsjednik bosanskih Srba je u petak farbao jaja i provodio dane u društvu supruge Ljiljane Zelen-Karadžić.

Nakon višenedjeljnog posta, Karadžić se sa ostalim srpskim pritvorenicima u petak ispovijedio pravoslavnom svešteniku Vojislavu Bilbiji, nakon čega je sa cimerima iz zatvorskog bloka pripremio trpezu za najveći hrišćanski praznik. Pošto Uskrs ove godine za pravoslavce i katolike pada na isti dan, srpski i hrvatski pritvorenici ga obilježavaju zajedno u istoj zatvorskoj kantini. Ratni pokliči i optužbe su ostavljeni ispred vrata haškog zatvora, pa će dojučerašnji protivnici na praznik zajedno jesti.

- I ove godine će da poruče nešto iz zatvorske kantine, u kojoj je sve astronomski skupo jer tamo jedan čovjek drži monopol. Na meniju će biti jagnjetina, ali Radovan će prethodno da se ispovedi, pošto je postio sve vreme. Običaj je da se svi okupe na zajedničkom ručku, i Srbi i Hrvati, pa verovatno i Gotovina. Oni su tamo svi u korektnim odnosima, a moj brat sa Gotovinom nema problema. Verovatno je očekivao manju kaznu, ali ja ne komentarišem te presude - izjavio je u petak Luka Karadžić, brat haškog optuženika, napominjući da Radovan pridaje značaj svim pravoslavnim praznicima jer je „veliki vernik i da posti za sve veće svece“.

On kaže i da je Radovanova supruga Ljiljana otputovala u Hag u posjetu suprugu, sa kojim može da provodi vrijeme svakog dana od 9 do 17 sati. Na pitanje da li će Ljiljana njegovom bratu da odnese neki srpski specijalitet, Luka odgovara odrično.

- Može da mu odnese neku knjigu ili garderobu, ali hranu ne. Radovan se dobro oseća, jak je fizički i psihički. Priprema 30.000 stranica materijala za suđenje, koje mu je tužilaštvo nametnulo. On dosta čita, ima kompjuter i veliku biblioteku sa dosta knjiga, koje je dobio na poklon - kaže Luka Karadžić.

Sa Karadžićem je, kako saznajemo, u bloku i general Nebojša Pavković. I on poštuje vjerske običaje, pa će tako Uskrs proslaviti u društvu Karadžića i Gotovine.

- Nebojša je dobar domaćin. Vrhunski je kuvar i odlično sprema pite, koje će se verovatno naći na trpezi - otkriva njegov advokat Ljubiša Živadinović.

Pavkovićev advokat kaže i da se na tim druženjima i zapjeva, ali nije želio da otkriva koje su pjesme na repertoaru.

Nikola Šainović, bivši potpredsjednik vlade Jugoslavije iz vremena Slobodana Miloševića, proslaviće Uskrs u društvu optuženih bh. Hrvata.

Horsko pojanje Srba u Hagu

Sveštenik Vojislav Bilbija, koji svake nedjelje iz Roterdama ide u Hag kod srpskih pritvorenika, izjavio je da je u Sheveningenu održao službu na Veliki petak.

- Održao sam službu našim pritvorenicima, koji su bili podeljeni u dve grupe. Većina njih se ispovedila. Bilo je predivno. Svi su pevali u horu, a pošto su carski časovi dugo trajali, neke od njih su zabolela leđa, a nekima od njih je bilo prvi put da čitaju deo te službe. Na kraju su mi poklonili jaja, koja su ofarbali u lukovini - rekao nam je sveštenik Bilbija, ali nije smeo da otkrije od koga je sve dobio jaja na poklon.

On je otkrio i da su vjernici SPC skupili novac i kupili jagnje za optuženike.

Sloba slavio uz „Riblju čorbu“

Milošević je prvi „povukao nogu“ u druženjima sa neprijateljima, sa kojima se tokom devedesetih gledao preko nišana. Njegovi gosti, poput Hrvata Mladena Naletića Tute, slušali su hitove „Riblje čorbe“, a zatvorski drugovi su često družili uz gusle, čije unošenje je u jednom periodu bilo zabranjeno. Kao argument za takvu zabranu navedeno je da je riječ o instrumentu koji raspiruje srpska nacionalna osjećanja.

Palačinke „a la Šešelj“ za Markača

Vojislav Šešelj, lider radikala, ove godine Uskrs će proslaviti u društvu Veselina Šljivančanina, Vlastimira - Rođe Đorđevića, generala Vladimira Lazarevića, Milana Lukića, ali i Mladena Markača, nekadašnjeg ministra hrvatske policije, osuđenog na 18 godina zbog zločina u „Oluji“. Šešeljev sin Nikola kaže da njegov otac obilježava sve velike praznike, koji su, kako navodi, za njega svetinja.

- On takođe posti, makar ispoštuje jednu nedelju. Tamo im dolazi sveštenik, kojem se ispovedi. Imaće na meniju jagnjetinu, bezalkoholno pivo i vino, koje je bolje da se ne proba jer ima odvratan ukus. Moj otac se dobro slaže sa Hrvatima, a očekuje da idući Uskrs proslavi u Srbiji - rekao je Šešeljev sin.

Šešelj slovi i za majstora za palačinke sa „nutelom“, a vjerovatno će sa njima ove godine i da malo „zasladi“ neraspoloženog Markača, ali i da ga u srce dirne pesmom „Ima jedan kućerak u Sremu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije