BiH

Karan: Lagumdžija bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama

Karan: Lagumdžija bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama
Foto: Arhiva | Karan: Lagumdžija bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da pokušaj nametanja rezolucije o Srebrenici najveći napad na srpski narod od kada postoji.

"To je potencijalno, a i sada, najveća prijetnja Srbiji i Republici Srpskoj", rekao je Karan i dodao da napad na Srpsku traje 30 godina i da se odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma išlo na urušavanje federalnog statusa Republike Srpske.

Karan je rekao da postoji najmanje devet ključnih elemenata rezolucije o Srebrenici.

"Jedan je procesne i materijalne prirode. U procesnoj prirodi važno je da je samo iniciranje ove rezolucije napad na ustavni poredak. Ovo je rušenje ustavnog poretka, rušenje šefa države, kolektivnog Predsjedništva BiH, čija je najvažnija nadležnost spoljna politika", rekao je Karan.

On je istakao da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija svojim postupkom u vezi sa rezolucijom o Srebrenici napravio klasični državni udar.

"Lagumdžija bi trebao biti doveden iz Amerike sa lisicama na rukama", rekao je Karan.

On je ukazao da se postupcima s ciljem donošenja ove rezolucije pokušava minimizirati snaga srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije u sprečavanju njenog donošenja.

"Dugoročni politički cilj deklaracije je da se ponovo revidira tužba protiv Srbije i da se direktno ide na nestanak Republike Srpske", istakao je Karan.

On je dodao da kod pitanja kao što je rezolucija o Srebrenici nema različitih politika, već samo jedna koja se zove Republika Srpska.

"Svako onaj ko drugačije razmišlja staće pred stub srama i istorije i svoga naroda", rekao je Karan za ATV.

On je podsjetio da je Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine utvrdila da u Srebrenici nije bio genocid.

"Ovo po definiciji nije genocid. Jeste strašan i težak zločin, ali ne genocid", rekao je Karan.

On je ukazao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez traži od međunarodnih snaga intervenciju u Republici Srpskoj iznoseći laži da MUP Srpske nije u stanju da uradi svoj posao i garantuje bezbjednost povratnika.

"Vještački se stvara kriza", istakao je Karan i dodao da su navodi o naoružavanju Srba gluposti.

Karan je istakao da je bezbjednost Srpske i svih njenih građana vječna snaga Republike.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije