BiH

Karganović: Čavić naneo ogromnu štetu Srpskoj

Karganović: Čavić naneo ogromnu štetu Srpskoj
Karganović: Čavić naneo ogromnu štetu Srpskoj

HAG - Predsjednik Istorijskog projekta Srebrenica Stefan Karganović izjavio je da je bivši predsjednik RS Dragan Čavić javno stao iza izvještaja Komisije o Srebrenici 2004. godine.

Čavić je, dodaje, stao iza "lažnog dokumenta pisanog u atmosferi prijetnji i ucjena, ne mareći da nanosi ogromnu moralnu i političku štetu narodu i državi koje se kao predsjednik Republike zakleo da štiti".

"To ga čini de fakto potpisnikom 'izveštaja' o Srebrenici od 2004. godine i trajno ga diskvalifikuje za obavljanje bilo kakve javne dužnosti", saopštio je Karganović, reagujući na Čavićeve tvrdnje da sporni "izvještaj" nije potpisao, te da je njegova jedina uloga u vezi sa tim pitanjem "bila obraćanje građanima" i da tu "nije bilo ničega što bi naškodilo Srpskoj i Srbima".

Karganović pita Čavića da li je danas spreman da pred televizijskim kamerama iskreno izgovori da prati otkrivanje novih podataka u vezi sa Srebrenicom u julu 1995. godine i da mu je jasno da su ključne tvrdnje iznesene u "izvještaju" Komisije od 2004. godine ne samo nedokazane već ubjedljivo opovrgnute.

On traži od Čavića da izrazi duboko žaljenje što 2004. godine, kao građanin i tadašnji predsjednik Republike Srpske, nije provjerio sadržaj dokumenta Komisije prije nego što ga je javno preporučio i odobrio.

Karganović zahtijeva i da se Čavić izvini građanima što je pružio povod za optužbu da su narod Republike Srpske i njegove ustanove na bilo koji način povezane sa zločinom genocida ili njegovim izvršenjem.

"Ova jednostavna i poštena izjava momentalno bi rešila sve probleme Čavića, osim jednog. Na sebe bi navukao neobuzdani bes faktora koji stoje i vuku konce iza njega i njegove mikroskopske stranke. Bez njihove materijalne i političke podrške, on zna da na javnoj sceni Republike Srpske ne bi opstao ni pet minuta. Zato je malo verovatno da će prihvatiti ovaj izazov, mada bi bilo zabavno gledati ga kako to čini", smatra Karganović.

Karganović ističe da, "suprotno od nevještih izgovaranja Čavića, usvajanje na državnom nivou zvaničnog dokumenta kojim se, bez dokazane krivice, Republika Srpska povezuje sa gnusnim zločinom jeste nesumnjivo naškodilo Srpskoj i njenim građanima, zato što je to čin ravan moralnom i političkom samoubistvu".

"Ovo se dogodilo dok se Čavić nalazio na najvišem i najodgovornijem položaju u državi. Da je bez oportunističkih nedoumica razmatrao svoje obaveze, Čavić bi tada iskoristio bar jednu od nekoliko raspoloživih opcija da efikasno spreči usvajanje i posledice pogubnog 'izveštaja' o Srebrenici 2004. godine", napominje Karganović u saopštenju.

Prema navodima Karganovića, pošto se radilo o lažnoj optužbi koja teško opterećuje istorijsku reputaciju države kojoj se nalazio na čelu i naroda koji ga je izabrao, Čavić je mogao da predloži Narodnoj skupštini da izrazi nepovjerenje Vladi koja je usvojila "izvještaj" Komisije i da raspiše nove izbore.

"Da je tako postupio, danas bi govorio istinu kada kaže da za 'izveštaj' nije odgovoran. Osim toga, javnosti bi pružio mogućnost da se neposredno izjasni o radu Komisije i njenom spornom 'izveštaju'", navodi on.

Karganović smatra da je Čavić svojim autoritetom mogao da odbaci "izvještaj" i djelatnost ucijenjene Komisije o Srebrenici, čije je članove zastrašivao bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, proglasi nevažećom, a rezultate ništavnim, umjesto što ih je javno podržao.

On smatra da je Čavić mogao da ćuti, ako nije imao hrabrosti da preduzme nijedan od navedenih koraka.

"Umesto toga, preko televizije Čavić se obratio građanima Republike Srpske i svetu izjavom da su srpske snage u Srebrenici pobile nekoliko hiljada civila i time prekršile međunarodno ratno pravo, uz ocenu da je Srebrenica 'tamna stranica srpske istorije'. Samim tim, bespredmetno je raspravljati o tome da li je Dragan Čavić lično potpisao izveštaj ili je tu neslavnu ulogu prepustio političkim pionima", navodi Karganović.

On kaže da, bez obzira na eventualne propuste učinjene 2004. godine i okolnosti koje su tome doprinijele, Čavić još može da popravi svoju urušenu reputaciju javnim suočavanjem sa istinom.

"Skoro deset godina kasnije, danas je kristalno jasno da je verzija događaja u Srebrenica koju je usvojila Čavićeva komisija - protivčinjenična i neodrživa", smatra Karganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije