BiH

Komisija za sprovođenje presude Sejdić i Finci: Malo o manjinama, najviše o politici

Komisija za sprovođenje presude Sejdić i Finci: Malo o manjinama, najviše o politici
Komisija za sprovođenje presude Sejdić i Finci: Malo o manjinama, najviše o politici

SARAJEVO - Predstavnici političkih partija danas su iznijeli poznata stranačka viđenja o ustavnim reformama umjesto konkretnih prijedloga za implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zadužena da pripremi amandmane na Ustav u implementaciji ove presude, danas je saslušala prijedloge SDP-a, SDA, SDS-a, HDZ 1990, Stranke za BiH i HSP-a. Većina stranaka iz FBiH zalaže se za korjenite ustavne promijene kako bi riješili problem diskriminacije manjina u BiH, dok se iz SDS-a, jedine stranke iz RS koja je danas iznijela prijedloge, ne slažu s ovim pristupom u provedbi presude.

Saša Magazinović (SDP) smatra da je rad ove komisije test za parlamentarne partije da riješe problem diskriminacije u Ustavu BiH.

"Ukoliko su političke stranke ostale dosljednje onome za šta su se zalagale prilikom razgovora o ustavnim reformama u aprilu 2006. godine, a sada je takvih u parlamentu BiH više, onda neće biti nikakvih problema da naš prijedlog prođe", rekao je Magazinović.

On je predložio da se predsjednik i potpredsjednici biraju posredno iz Parlamentarne skupštine BiH uz učešće oba doma i bez mogućnosti rotacije, te da njihov mandat traje četiri godine, dok bi Dom naroda BiH trebalo proširiti u skladu s potrebom i zaštitom kolektivnih prava.

Božo Ljubić (HDZ 1990) smatra da Ustav BiH krši i ljudska prava predstavnika konstitutivnih naroda, posebice Hrvata, pa je predložio da se broj delegata u Domu naroda BiH poveća sa 15 na 48 zastupnika, i to po 15 Srba, Hrvata i Bošnjaka i tri iz reda ostalih.

Komisija saslušala prijedloge SDP-a, SDA, SDS-a, HDZ 1990, Stranke za BiH i HSP-a

"Mi smo za posredni izbor članova Predsjedništva BiH jer će na taj način biti spriječena diskriminacija hrvatskog naroda. Naš prijedlog je da Dom naroda BiH predloži tri kandidata na osnovu izbornih rezultata, pa da onda Zastupnički dom BiH potvrdi tu listu", rekao je Ljubić i predložio i promjene u entitetskim parlamentima.

Šefik Džaferović (SDA) istakao je da je aprilski paket jedini izlaz iz ovog problema, te da su i oni za posredni izbor članova Predsjedništva BiH.

Borislav Bojić (SDS) smatra da je Dejtonski sporazum apotekarksom vagom odmjerio ono što je u BiH bitno, te da SDS smatra da izbor članova Predsjedništva BiH treba da bude neposredan.

"Većina političkih stranaka prizivala je aprilske i butmirske pakete, a nije se skoncentrisala na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", smatra Bojić.

Beriz Belkić (SBiH) kaže da je zabrinut zbog stranačkog koncenzusa u posrednom izboru članova Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo BiH treba birati neposredno, a BiH treba da bude cjelovita izborna jedinica. Dom naroda BiH treba povećati za tri člana iz reda ostalih", rekao je Belkić.

Zvonko Jurišić (HSP) rekao je da članove Predsjedništva BiH treba birati posredno, te da treba definirati ko su manjine u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije