BiH

Kormak: Tenzije treba spuštati i okrenuti se ekonomiji

Kormak: Tenzije treba spuštati i okrenuti se ekonomiji
Kormak: Tenzije treba spuštati i okrenuti se ekonomiji

BANJALUKA - Nakon održanog referenduma o Danu Republike, čini se da dolazi do spuštanja tenzija, što je potvrđeno i nakon današnjeg obraćanja javnosti Morin Kormak, ambasadora SAD, u Banjaluci.

Iako je jasno podvukla da se odluka Ustavnog suda o Danu Republike mora poštovati, jer se radi o najvišoj sudskoj instanci u zemlji, naglasila je da je spremna na susret s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, ako se on odluči na partnerstvo u vezi s projektima koji su važni za budućnost zemlje.

"Radujemo se partnerstvu s ljudima širom RS i BiH koji su kao mi fokusirani na komunikaciju, a ne konfrontaciju i koji žele raditi da pomognu da zemlja napreduje prema Evropi i evroatlantskoj budućnosti, kako su građani jasno naznačili da žele", naglasila je američka ambasadorka.

Kormakova je istakla da se BiH sastoji od državnog nivoa i dva entiteta i da je po Dejtonskom ustavu jasno da je najviši sud u zemlji Ustavni sud BiH. "To nije pitanje o referendumu ili Danu Republike, već o vladavini prava, što je od ključne važnosti za budućnost", rekla je ona.

Izrazila je nadu da se nakon završetka izbora svi mogu okrenuti dijalogu, a retoriku i političke manipulacije, za koje je rekla da su se proteklih sedmica i mjeseci desili svuda, ostaviti po strani.

Pomirljiva i odmjerena izjava uslijedila je i na pitanje da prokomentariše napetosti u Srebrenici. Ona je naglasila da, ko god bude bio gradonačelnik Srebrenice, treba razumjeti da je to poseban grad i da treba da bude gradonačelnik za sve građane svih etničkih zajednica.

"SAD su uvijek duboko brinule za Srebrenicu, o njenoj sudbini i žrtvama proteklog rata. Nastavićemo partnerstvo sa svim stranama kako bismo osigurali da grad uspješno napreduje. Sa svim stranama smo razgovarali o potrebi spuštanja tenzija", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše česte Dodikove susrete s ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom, Kormakova je rekla da u BiH vlada demokratsko uređenje, i da svako ima pravo da se susreće s kim želi.

Inače, Kormakova je danas u Banjaluci uručila donaciju Vlade SAD Upravi za indirektno oporezivanje BiH, vrijednu oko 350.000 dolara. Miro Džakula, direktor UIO, podsjetio je da je Vlada SAD samo kroz program za bezbjednost granica proteklih godina donirala opremu u vrijednosti od oko tri miliona dolara. Kormakova je naglasila da se SAD raduje partnerstvu sa BiH u oblasti bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije