BiH

Krajišnik: Tuđman i Milošević su nam radili iza leđa, nismo htjeli potpisati Dejton

Krajišnik: Tuđman i Milošević su nam radili iza leđa, nismo htjeli potpisati Dejton
Krajišnik: Tuđman i Milošević su nam radili iza leđa, nismo htjeli potpisati Dejton

SARAJEVO - Dejtonski mirovni sporazum zvanično je ratifikovan u Parizu na današnji dan prije 20 godina.

Tada su i definitivno ustanovljena dva entiteta i formiranje Brčko distrikta. Sporazumom, koji je ocijenjen kao jedino moguće rješenje u datom trenutku, strane potpisnice nisu bile zadovoljne ni tada, kao ni danas, prenosi TV1.

Svi smatraju da su trebali i mogli dobiti više, a ipak za njegovu promjenu još uvijek ne postoji dovoljno političke volje.

Prije zvaničnog potvrđivanja u Parizu, okončanje rata u BiH dogovoreno je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Više puta smo prije toga bili na putu da dogovorimo mir, ali nam nikada nije uspjevalo. Zato treba biti zahvalan onima koji su omogućili Dejton", rekao je za TV1 Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik NSRS, ali i jedan od učesnika pregovora u Dejtonu.

Sporazumom koji su potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević utemeljena su dva entiteta, podijeljena je teritorija 51 posto FBiH i 49 posto RS.

"Najveći dobitnici su Bošnjaci jer su dobili najprosperitetniji dio BiH", navodi Krajišnik.

Predstavnici bosanskih Srba prvo nisu željeli potpisati sporazum jer su izgubili Sarajevo, a koje su željeli vidjeti kao distrikt.

"U Sarajevu je počeo rat, u Sarajevu se trebao završiti, sporno je bilo pitanje Brčkog", dodaje Krajišnik.

Ključan je bio pritisak međunarodne zajednice, a posebno SAD-a.

"Nama su govorili polako, sačekajte, to je kuća od papira urušiće se, njima su govorili potpišite i s vremenom sve će doći na svoje. Tuđman i Milošević su radili po noći nama iza leđa, mi nismo htjeli potpisati, ali je Milošević rekao da će on to učiniti", zaključuje Krajišnik.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pušten je u avgustu 2013. godine na slobodu nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne. Haški tribunal ga je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije