BiH

"Kristalna vaga pravde" dodjeljena Škotskom pravosudnom institutu

"Kristalna vaga pravde" dodjeljena Škotskom pravosudnom institutu
"Kristalna vaga pravde" dodjeljena Škotskom pravosudnom institutu

SARAJEVO - Priznanje "Kristalna vaga pravde" Komisije za efikasnost pravosuđa Savjeta Evrope /CEPEJ/ danas je u Banjaluci dodijeljeno Škotskom pravosudnom institutu za inovativnu praksu u oblasti pravosuđa.

Priznanje je uručio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u okviru obilježavanja Evropskog dana civilne pravde, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

U konkurenciji za priznanje bili su i projekat Sudske administracije Letonije vezan za tehničke mjere u bilježenju sudskih saslušanja, projekat Holandskog odbora za pravnu pomoć u oblasti onlajn mirnog rješavanja sudskih sporova i projekat Visokog sudskog savjeta Srbije vezano za smjernice modela suda za osnovne i više sudove u ovoj zemlji.

Svi ovi projekti dobili su posebne pohvale za nominovanje projekata i uvođenje inovacija u pravosuđe.

Ovogodišnje takmičenje za Kristalnu vagu bilo je otvoreno za institucije i organizacije koje se bave pitanjima pravosuđa svih država članica Savjeta Evrope, a nagrada se tradicionalno dodjeljuje za inovativne prakse u oblasti pravosuđa koje se mogu uobličiti i podijeliti sa zainteresovanima, a koje se tiču upravljanja i organizacije sudova i funkcionisanja pravosudnih sistema.

Uz dodjelu priznanja kao centralne evropske manifestacije povodom obilježavanja Evropskog dana civilne pravde, Savjet Evrope organizovao je i Okrugli sto pod nazivom "Kako unaprijediti svakodnevno funkcionisanje sudova u cilju efikasnije pravde".

U uvodnom obraćanju, govoreći o inovativnim praksama u BiH, posebno u oblasti informatizacije pravosuđa, učesnicima Okruglog stola obratila se potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Jukić koja je naglasila da VSTS, sa svojom pravosudnom zajednicom, ima lidersku poziciju, ne samo u BiH, nego predstavlja lidera u informatizaciji pravosudnog sistema u odnosu i na privredni i na politički daleko naprednije zemlje od BiH.

Dodjeli Kristalne vage i okruglom stolu su, osim predsjednika CEPEJ-a Georga Stava, prisustvovale brojne zvanice iz pravosuđa BiH, ministar pravde BiH, ministar i predstavnik ministarstva pravde na entitetskim nivoima, predstavnici VSTS-a BiH, predsjednici sudova i sudije iz cijele BiH.

U okviru proslave Evropskog dana civilne pravde u BiH biće organizovane i prigodne manifestacije u Opštinskom sudu u Mostaru i Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

U organizaciji VSTS-a BiH u Mostaru će 26. oktobra biti održano prigodno predavanje i okrugli sto u oblasti rodno zasnovanog nasilja, dok će Kantonalni sud u Novom Travniku, u saradnji sa Atlantskom inicijativom i Centrom za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava, 30. oktobra organizovati Okrugli sto pod nazivom "Sudska razmatranja slučajeva nasilja u porodici u BiH".

Savjet Evrope i CEPEJ ustanovili su Evropski dan civilne pravde 2003. godine s ciljem da građanima bude približen pravosudni sistem, odnosno da im bude pružena mogućnost da bolje razumiju svoja prava i način na koji funkcioniše njihov pravosudni sistem, te da okupi stručnjake iz pravne oblasti kako bi razmijenili informacije iz oblasti građanskih prava i susreli se s korisnicima sudova.

Evropski dan obilježava se svake godine u oktobru u više od 40 zemalja članica Savjeta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije