BiH

Kunić: RS neće biti talac zahtjeva iz FBiH

Kunić: RS neće biti talac zahtjeva iz FBiH
Kunić: RS neće biti talac zahtjeva iz FBiH

SARAJEVO - Republika Srpska ne treba da bude talac ničijih maksimalističkih zahtjeva i neophodno je krenuti u formiranje vlasti na nivou BiH ma koje stranke činile većinu iz Federacije BiH, kazao je danas Petar Kunić, poslanik DNS-a u bh. parlamentu.

Komentarišući povlačenje dva HDZ-a u opoziciju i formiranje vlasti bloka okupljenog oko SDP-a, Kunić je istakao da vlast formira onaj ko ima većinu.

"Ako se nisu dogovorili tako da dva HDZ-a ulaze u tu većini, ne vidim što bi to bio problem za RS, koja je odavno spremna da se formira vlast na nivou BiH. Čekamo pet mjeseci zbog maksimalističkih zahtjeva SDP-a, a sada su na sceni maksimalistički zahtjevi dva HDZ-a", rekao je Kunić, koji ne vidi nijedan razlog da se iz RS brane interesi HDZ-a.

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, izjavio je da je nelegitiman čin formiranje Doma naroda FBiH po konceptu SDP-a, te da se s takvom strukturom ne može formirati vlast na nivou BiH. Dodik je poručio da će SNSD na bazi zajedničke platforme sa SDS-om sa svih 14 poslnika iz RS djelovati jedinstveno.

"Milorad Dodik treba da brani interes RS, a ne da se sada prebacuje odgovornost na nas zbog hrvatskih interesa. Kada je RS bila u nemilosti niko nam nije pomagao. Ovo su moji stavovi, a ne stav stranke i to ću zastupati i dalje", naglasio je Kunić.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u bh. parlamentu, ocijenila je da je stanje u FBiH zabrinjavajuće, te da su stvari krenule u pogrešnom smjeru za BiH.

"Ovo se naslućivalo još u izbornoj noći, kada su SDP i HDZ BiH izašli s konfrontirajućim izjavama i nisu odstupili od toga. Ako dva HDZ-a idu u opoziciju i na državnom nivou, doći ćemo u nezavidnu situaciju u BiH. SDS neće biti dio ničijih igara, gdje dva idu protiv trećeg jer to BiH nikada nije donijelo dobro", kazala je Pandurevićeva, koja i dalje očekuje da se dogovorom mogu pokušati riješiti problemi na relaciji SDP - HDZ.

Vlast na nivou BiH je u procesu formiranja od novembra prošle godine, a u punom kapacitetu radi samo Predsjedništvo BiH. Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH održana je 30. novembra, a prekinuta je po preuzimanju mandata. Nekoliko sastanaka je propalo jer se parlamentarne stranke iz FBiH nisu dogovorile o većini niti su imale prijedloge za rukovodstvo. Dom naroda bh. parlamenta može biti izabran tek kada se konstituiše Dom naroda FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije