BiH

Lagumdžija: Završiti proces proširenja Unije na zapadni Balkan

Lagumdžija: Završiti proces proširenja Unije na zapadni Balkan
Lagumdžija: Završiti proces proširenja Unije na zapadni Balkan

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da će prvi korak koji će obezbijediti veću uključenost građana u demokratske procese biti kada šira Evropa postane EU, odnosno kada bude završen makar proces proširenja Unije na zapadni Balkan.

Lagumdžija je, na Generalnoj skupštini Madridskog kluba i konferenciji pod nazivom "Demokratija i ljudska prava u padu - Poziv na akciju", održanoj u Firenci, ocijenio da je politika proširenja najuspješniji projekat EU koji mora biti nastavljen, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana. 

"Na ovaj način ćemo obezbijediti veću uključenost svih građana, a ujedno jačati vrijednosti na kojima počiva EU, a to su zajedničko društvo i kreiranje zajedničke ekonomske vrijednosti", istakao je Lagumdžija. 

On je poručio da ulazak zemalja zapadnog Balkana nije samo u interesu tih zemalja, nego i EU, jer jedino na taj način može da se nosi sa prijetnjama sa kojima se danas suočavaju Evropa i savremeni svijet. 

Lagumdžija je bio jedan od uvodničara panela pod nazivom "Šira Evropa i post-sovjetska Evroazija", zajedno sa bivšim premijerom Irske DŽonom Bratonom /Brutonom/, saopšteno je iz MIP-a BiH. 

Lagumdžija je tokom konferencije imao razgovore sa brojnim članovima Madridskog kluba i učesnicima konferencije koje je upoznao o situaciji u BiH i na zapadnom Balkanu, kao i o neophodnosti podrške zajedničkom društvu i kreiranju zajedničke vrijednosti. 

Lagumdžija je član Madridskog kluba koji okuplja bivše predsjednike i premijere iz 62 zemlje svijeta. 

Generalnu skupštinu Madridskog kluba i konferenciju organizovali su Madridski klub i Centar za pravdu i ljudska prava Robert F. Kenedi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije