BiH

Lideri Hrvatske i BiH imaju tri puta veće plate od srpskih

Lideri Hrvatske i BiH imaju tri puta veće plate od srpskih
Foto: Ilustracija | Lideri Hrvatske i BiH imaju tri puta veće plate od srpskih

ZAGREB - Platee najviših zvaničnika u Hrvatskoj nešto su niže od slovenačkih, a na istom nivou su sa plataama članova predsjedništva BiH, piše Večernji list.

U Srbiji se ovih dana u dijelu javnosti povela rasprava o platama predsjednika i premijerke te države. Tako srpski predsjednik Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1.100 evra, a mjesečna neto plataa srpske premijerke Ane Brnabić je 872 evra.

U poređenju sa susjednim zemljama, srpski najviši državni zvaničnici imaju najniže plate.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima trostruko veću plaću od svoga srpskog kolege – oko 3.000 evra, a u istom su odnosu plate hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpske premijerke Brnabić jer Plenković mjesečno zaradi oko 2.600 evra.

Hrvatska je po visini primanja najviših političara pri vrhu u regionu, analizira vecernji.hr, samo Slovenci plaćaju više svog predsjednika i premijera, ali ta razlika u odnosu na Hrvatsku nije velika. Slovenački predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade oko 3.500 evra. Uz bok platama hrvatskih političara su političari u Bosni i Hercegovini, koja ipak nije toliko ekonomski jaka kao Hrvatska. Tako tri člana predsjedništva BiH mjesečno dobiju svaki po 2.500 evra. Mjesečna plata predsjednika Savjeta ministara BiH iznosi oko 2.300 evra. U Crnoj Gori predsjednik mjesečno prima neto platu od 2.400 evra, a premijer oko 200 evra manje. U Makedoniji su predsjednička i premijerska plata otprilike na nivou sa onom u Srbiji, ali ipak nešto veće i iznose 1.400 evra za predsjednika države i 1.300 evra za predsjednika Vlade.

Od drugih članica EU, a koje su po razvijenosti usporedive s Hrvatskom, najzanimljiviji je podatak o plataama rumunskog predsjednika i premijera koji mjesečno zarade oko 1.400 evra neto.

Puno veće plate od njih imaju, primjerae, poljska premijerka i mađarski premijer – 3.800, odnosno oko 5.000 evra. (vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije